• Oficialii mexicani spun că Guzman, care este căutat de SUA pentru trafic de droguri, a fost extras cu un elicopter în timpul operațiunii forțelor de securitate.
  • Indivizii înarmați ai cartelului au deschis focul asupra trupelor folosind mitraliere.
  • În 2021, Departamentul de Stat a anunțat o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care să conducă la arestarea și condamnarea sa.

Cel puțin 29 de persoane au fost ucise în Mexic în urma unor confruntări violente și a orelor de schimburi de focuri provocate de capturarea unuia dintre fiii lui Joaquin El Chapo” Guzman.

Nouăsprezece presupuși membri ai bandei și 10 militari au fost uciși într-un val de violențe după ce forțele de securitate mexicane l-au arestat pe Ovidio Guzman, a declarat vineri ministrul apărării al țării, Luis Cresencio Sandoval. De asemenea, ministerul a publicat o fotografie a șefului cartelului de droguri, după arestarea sa de joi.

Detaliind evenimentele violente care s-au desfășurat joi, dl Sandoval a declarat că atacatorii cartelului au deschis focul asupra trupelor cu mitraliere de calibrul 50. El a adăugat că armata a apelat la elicoptere de luptă Blackhawk pentru a ataca un convoi de 25 de vehicule ale cartelului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Guzman, în vârstă de 32 de ani, care este căutat de SUA pentru trafic de droguri, a fost extras cu elicopterul din casa în care a fost prins în statul Sinaloa (nord) la primele ore ale dimineții de joi, a adăugat dl Sandoval.

Ministrul a precizat că Guzman, în vârstă de 32 de ani, a fost dus într-o închisoare federală de maximă securitate, iar alte 21 de persoane au fost arestate în cadrul operațiunii forțelor de securitate mexicane.

Imaginile de pe rețelele de socializare păreau să arate lupte grele în tot orașul Culiacan după arestare, rezidenții postând videoclipuri în care se vedeau convoaie de bărbați înarmați în camionete și SUV-uri rulând pe bulevardele din oraș.

Statele Unite încearcă de ani de zile să obțină extrădarea lui Guzman. Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a declarat că nu există planuri imediate de extrădare a lui Guzman în SUA, unde tatăl său se află într-o închisoare de maximă securitate.

El a adăugat că nicio forță americană nu a ajutat la capturarea lui Guzman. Guzman, cunoscut sub porecla Șoarecele”, a fost acuzat în SUA de conspirație pentru trafic de cocaină, metamfetamină și marijuana în SUA. În 2021, Departamentul de Stat a anunțat o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care să conducă la arestarea și condamnarea sa.

Administrația mexicană a pus mâna pe această figură de marcă a cartelului cu doar câteva zile înainte de a-l găzdui pe Joe Biden. Samuel González, care a fondat biroul procurorului special al Mexicului pentru crimă organizată în anii 1990, a declarat că capturarea lui Guzmán a fost un cadou” înaintea vizitei lui Biden.