• Alunecările de lavă rece au inundat două districte, au dus la moartea oamenilor și au avariat peste 100 de case.
  • Supraviețuitorii au povestit cum au fugit în timp ce lava rece curgea spre casele lor.
  • Până duminică după-amiază, salvatorii găsiseră 19 cadavre în satul Canduang din districtul Agam.

Cel puțin 37 de persoane au fost ucise după ce inundații rapide și lava rece care curge de la un vulcan au lovit insula Sumatra din vestul Indoneziei, scrie BBC. Orele de ploaie puternică de sâmbătă au măturat torente de cenușă și roci de pe Muntele Marapi, cel mai activ vulcan din Sumatra.

Alunecările de lavă rece au inundat două districte, au dus la moartea oamenilor și au avariat peste 100 de case, moschei și facilități publice. Autoritățile spun că bilanțul morților ar putea crește, având în vedere că 18 persoane sunt date dispărute.

Supraviețuitorii au povestit cum au fugit în timp ce lava rece – un amestec de material vulcanic și pietricele care coboară pe versanții unui vulcan în timpul ploii – curgea spre casele lor.

Recomandări

GUTERRES: NE AFLĂM SPRE IADUL CLIMATIC
SWIATEK TRECE ÎN FINALĂ LA PARIS
STARSHIP A FOST LANSATĂ
FRANȚA TRIMITE TANCURI LECRERC ÎN ROMÂNIA
CUM INFLUENȚEAZĂ PĂRINTELE COPILUL LA ȘCOALĂ?
CUM FEREȘTI ANIMALUL DE CANICULĂ

„Am auzit tunetul și sunetul asemănător cu cel al apei fierbinți. Era sunetul rocilor mari care cădeau de pe muntele Marapi”, a declarat pentru agenția de presă AFP Rina Devina, o gospodină în vârstă de 43 de ani din districtul Agam.

„Era întuneric beznă totală, așa că mi-am folosit telefonul mobil pe post de lanternă. Drumul era plin de noroi, așa că am cântat la nesfârșit „Doamne, ai milă””, a spus dna Devina. Mama a trei copii a adăugat că casa unui vecin a fost „aplatizată de pietre mari” și că patru dintre vecinii ei au murit.

Până duminică după-amiază, salvatorii găsiseră 19 cadavre în satul Canduang din districtul Agam, cel mai grav afectat, și recuperaseră alte nouă cadavre în districtul vecin Tanah Datar, potrivit Agenției Naționale de Căutare și Salvare.

Berliana Reskyka, un alt locuitor din Agam, a vorbit despre experiențele sale de ajutorare a vecinilor săi răniți. „Erau unii care plângeau, isterici, pentru că unii dintre membrii familiei lor nu au fost încă găsiți. Erau și cei care au descoperit că cei dragi lor au murit”, a declarat Berliana pentru BBC Indonezia.

Citește și