• Studiile arată că decesele cauzate de Covid-19 nu s-ar reduce la nivel global dacă dozele sunt împărțite mai întâi națiunilor bogate.
  • Pfizer a vândut deja 82% din stocurile sale de vaccin către unele dintre cele mai bogate țări ale lumii.

O analiză arată că cele mai bogate țări din lume cu achiziționat deja 82% din dozele vaccinului produs de Pfizer și BioNTech, informează The Independent. Însă, acest lucru ridică îngrijorarea cu privire la faptul că oamenii din țările mai sărace nu vor putea accesa dozele de salvare a vieții.

Gigantul farmaceutic Pfizer și partenerul său german BioNTech intenționează să fabrice un total de 1,3 miliarde de doze pe parcursul anului 2021, dar marea majoritate a acestora au fost precomandate de către state ca Marea Britanie, Japonia, SUA și Uniunea Europeană. Aceste țări, care au cumpărat sute de milioane de doze între ele, reprezintă doar 14% din populația globală.

„O veste bună doar pentru o mică parte din umanitate”

Analiza a fost realizată de Global Justice Now, un grup de campanie pentru sănătate și justiție socială cu sediul în Marea Britanie, care a avertizat că lipsa accesului echitabil la vaccinul Pfizer – împreună cu mulți alți candidați în curs de dezvoltare – pune în pericol mii de vieți pe tot globul.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI

Cercetări separate efectuate de Fundația Bill & Melinda Gates arată că distribuția echitabilă a vaccinurilor Covid-19 la nivel global ar preveni 61% din decesele ulterioare, comparativ cu 33% din decesele evitate dacă dozele sunt împărțite mai întâi națiunilor bogate.

Heidi Chow, senior manager politic la Global Justice Now, a declarat că anunțul vaccinului Pfizer / BioNTech este „o veste bună doar pentru o mică parte din umanitate”.