• Zeci de mii de persoane au fost evacuate din 10 regiuni nordice din Kazahstan.
  • Kremlinul a avertizat că nivelul apei în unele zone crește mai repede decât oricând în ultimii 100 de ani.
  • Autoritățile ruse au declarat sâmbătă că au evacuat aproape 4.500 de persoane din regiunea Orenburg, în zona din jurul orașului Orsk.

Zeci de mii de persoane au fost evacuate din 10 regiuni nordice din Kazahstan din cauza inundațiilor din zonă, au anunțat autoritățile, anunță BBC.

Inundațiile sezoniere mai grave decât de obicei au fost provocate de topirea zăpezii. Peste graniță, în Rusia, o rafinărie de petrol din orașul Orsk, situat la 1.800 km sud-est de Moscova, și-a întrerupt activitatea din cauza inundațiilor.

Kremlinul a avertizat că nivelul apei în unele zone crește mai repede decât oricând în ultimii 100 de ani.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că președintele Putin le-a ordonat guvernatorilor regiunilor siberiene Tyumen și Kurgan, mai la est, să se pregătească pentru creșterea bruscă așteptată a nivelului apelor” și pentru inundațiile inevitabile”.

Autoritățile ruse au declarat sâmbătă că au evacuat aproape 4.500 de persoane din regiunea Orenburg, în zona din jurul orașului Orsk.

În timpul unei vizite la Orsk, duminică, ministrul rus pentru Situații de Urgență, Alexander Kurenkov, a avertizat că o situație critică” s-a dezvoltat după ce un baraj a fost rupt vineri.

Monitorul meteorologic al Rusiei a avertizat că nivelul apei pe râul Ural, în orașul Orenburg, va atinge niveluri periculoase în următoarele trei zile. Autoritățile regionale au declarat că se așteaptă ca vârful” inundațiilor să atingă marți și ca situația să se stabilizeze după 20 aprilie.

Între timp, în Kazahstan, Ministerul pentru Situații de Urgență a declarat duminică că aproximativ 12.000 de persoane au fost adăpostite în adăposturi temporare.

Acesta a precizat că salvatorii au reușit, de asemenea, să mute aproximativ 60.000 de animale de fermă în zone sigure. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat sâmbătă că acesta a fost cel mai grav dezastru natural care a lovit Kazahstanul în ultimii 80 de ani.

Citește și