Cele mai mari universități din țară critică dur creșterea vârstei opționale de pensionare

ASE Sursa foto: Mediafax Foto
  • Cele mai mari cinci universități din țară critică dur creșterea vârstei opționale de pensionare la 70 de ani
  • Rectorii universităților din Cluj, Iași, București, Timișoara au semnat un comunicat în care spun că legea e abuzivă

Cele mai mari cinci universități din țară critică dur creșterea vârstei opționale de pensionare la 70 de ani. Comunicatul este semnat de rectorii Universității București, Academiei de Sțiințe Economice, Universității de Vest, Universității „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca și Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Rectorii care semnează comunicatul de presă afirmă că este o lege abuzivă, care încalcă autonomia universitară.

Proiectul adoptat de Guvern nu impune restricții în ceea ce privește obținerea pensiei la împlinirea vârstei standard de pensionare. Tu poți alege dacă vrei să muncești până la 70 de ani și mai important, chiar dacă ai ales să faci asta, nu este ceva defintiiv. Poți ieși la pensie oricând până în 70 de ani, în intervalul dintre vârsta normală de pensionare și cea opțională.

Pe rectori deranjează fatpul că în sistemul bugetar, în măsura în care se optează pentru continuarea raportului de muncă/ raportului de serviciu până la împlinirea vârstei de 70 de ani, exercitarea dreptului la muncă nu este condiționată de încheierea unui nou contract individual de muncă și nici de acordul angajatorului, însă dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.