• Frontex, agenţia UE de supraveghere a frontierelor şi a pazei de coastă, a publicat cel mai recent raport privind migraţia.
  • Problema migraţiei a fost principalul aspect invocat de Austria în respingerea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Datele Frontex demontează din nou afirmaţiile guvernului austriac.Guvernul austriac a criticat în reptate rânduri Frontex.
  • Conform raportului, aproape jumătate din trecerile ilegale ale frontierei din 2022 au fost efectuate pe cale terestră prin regiunea Balcanilor de Vest, a declarat agenţia de frontieră a UE, Frontex. Cifrele preliminare nu includ refugiaţii ucraineni.

Numărul de treceri ilegale ale frontierei în Uniunea Europeană a crescut cu 64% anul trecut, comparativ cu 2021, atingând cel mai ridicat nivel din 2016, a anunţat vineri agenţia Frontex, agenţia UE de supraveghere a frontierelor şi a pazei de coastă.

Potrivit calculelor preliminare” ale agenţiei, au fost detectate aproximativ 330.000 de intrări, dintre care 45% prin regiunea Balcanilor de Vest.

Acesta a fost al doilea an consecutiv cu o creştere abruptă a numărului de intrări neregulamentare” , a precizat Frontex.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ruta mediteraneană centrală a reprezentat al doilea punct fierbinte, crescând cu mai mult de jumătate, ajungând la peste 100.000 de treceri, scrie DW.

Cele mai multe persoane care au încercat anul trecut să parcurgă această rută maritimă periculoasă au fost cetăţeni din Egipt, Tunisia şi Bangladesh. Agenţia a precizat că în 2022 au sosit, de asemenea, cele mai multe persoane din ultimii cinci ani din Libia, principalul punct de plecare din nordul Africii.

Numărul de persoane care au părăsit Tunisia a atins cel mai ridicat nivel din istoria recentă, a precizat Frontex.

Indiferent de ruta de intrare, sirienii, afganii şi tunisienii au reprezentat împreună aproximativ 47% din tentativele de trecere a frontierei.

Numărul sirienilor s-a dublat aproximativ, ajungând la 94.000″ , a precizat Frontex.