• Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară Zaporojie a fost complet deconectată de la reţeaua electrică.
  • Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc şi lovită de mai multe bombardamente, este „ total deconectată ” de la reţea după avariarea liniilor de comunicaţii, a anunţat joi, 25 august, operatorul ucrainean Energoatom.
  • Consiliul Dumei de Stat a emis o declaraţie cu privire la ameninţările legate de bombardarea centralei nucleare Zaporojie.

Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară Zaporojie a fost complet deconectată de la reţeaua electrică.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc şi lovită de mai multe bombardamente, este „ total deconectată ” de la reţea după avariarea liniilor de comunicaţii, a anunţat joi, 25 august, operatorul ucrainean Energoatom.

UPDATE 17:40 

Consiliul Dumei de Stat a emis o declaraţie cu privire la ameninţările legate de bombardarea centralei nucleare Zaporojie.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Consiliul Dumei de Stat a publicat o declaraţie cu privire la situaţia cu CNE Zaporozhye (ZNPP). Deputaţii au declarat disponibilitatea părţii ruse de a face tot ce este necesar pentru a organiza o misiune internaţională a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la ZNPP. Aceştia au acuzat Ucraina de bombardarea regulată a centralei, care ar putea duce la o catastrofă nucleară. În acest sens, Duma de Stat cere oprirea urgentă a furnizării de arme către Ucraina.

Deputaţii au cerut, de asemenea, ONU, AIEA şi parlamentele naţionale „să facă o evaluare fundamentală” a acţiunilor Kievului şi să ceară Ucrainei să înceteze bombardarea obiectelor, a căror distrugere „prezintă pericolul contaminării radioactive, chimice şi biologice şi a unui om. a făcut dezastru.”

Deputaţii au mai spus că „sabotorii ucraineni” subminează liniile electrice care duc la centrala nucleară de la Kursk. Pe 16 august, FSB a raportat că grupurile de sabotaj ucraineni au aruncat în aer şase turnuri de linii electrice de înaltă tensiune prin care CNE Kursk furnizează energie electrică. Ca urmare, centrala „a avut o scădere a puterii totale din cauza unei defecţiuni la substaţie”.

O delegaţie a AIEA intenţionează să vină la CNE Zaporojie pentru a-i evalua siguranţa în legătură cu bombardarea în curs de desfăşurare a centralei. Pe 4 august, Ministerul rus de Externe a anunţat că vizita misiunii AIEA la CNE Zaporojie nu a fost agreată de ONU. Pe 15 august, ONU s-a oferit să livreze o delegaţie AIEA, însoţită de partea ucraineană.

De la începutul lunii august, autorităţile pro-ruse din Energodar şi din regiunea Zaporojie acuză forţele armate ale Ucrainei că bombardează centrala nucleară Zaporojie. Autorităţile ucrainene susţin că staţia este bombardată de partea rusă. Astăzi, 25 august, administraţia pro-rusă a regiunii Zaporojie a raportat că oraşul Energodar, unde se află ZNPP, a fost dezactivat din cauza bombardamentelor. Ulterior, autorităţile pro-ruse au susţinut că incendiul de la centrala nucleară a pornit „sistemul de securitate”.

Ştirea iniţială: Ultimele două reactoare funcţionale de la centrala nucleară Zaporojie s-au oprit

Ultimele două reactoare funcţionale de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei, s-au oprit joi, după ce incendiile din apropiere au avariat liniile electrice aeriene, a anunţat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenuşă ale unei uzine de cărbune situate în apropierea centralei nucleare Zaporojie – cea mai mare din Europa – şi au avariat liniile electrice care leagă centrala nucleară de reţeaua electrică din Ucraina, a precizat compania.

„Ca urmare, cele două unităţi de putere funcţionale ale centralei au fost deconectate de la reţea”, a precizat Energoatom într-o declaraţie pe Telegram.

Sistemele de securitate ale centralei funcţionau în mod normal şi se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile reactorului la reţea, a precizat compania pentru Reuters. 

️Începând cu ora 14:30, fondul de radiaţii în oraş este de 10,4 microroentgens pe oră, ceea ce este normal, transmite Dmitry Orlov.