- Centrele de detenție pentru solicitanții de azil din Albania au fost goale timp de săptămâni.
- Doar 24 de solicitanți de azil au fost trimiși în centrele din Albania de la deschiderea acestora.
- Judecătorii italieni au considerat ilegală detenția solicitanților în Albania.
- Guvernul italian a investit aproximativ 1 miliard de euro în această schemă, considerată un „dezastru financiar”.
Zeci de ofițeri de poliție și asistenți sociali italieni detașați de guvernul italian de extremă-dreapta în centrele pentru migranți din Albania s-au întors acasă, după ce s-a aflat că facilitățile, lăudate ca un model de reducere a sosirilor de refugiați, au fost goale timp de săptămâni, conform The Guardian.
Deschiderea centrelor și realitatea
La puțin peste o lună de la deschiderea mult mediatizată a centrelor de detenție pentru solicitanții de azil din Albania, în valoare de mai multe milioane de euro, care ar fi trebuit să primească până la 3.000 de oameni pe lună, peste 50 de ofițeri de poliție au fost mutați înapoi în Italia în urmă cu două săptămâni, în timp ce zeci de asistenți sociali au plecat în weekend, prezența lor în Albania fiind considerată „inutilă”.
De la deschiderea acestora la 11 octombrie, doar 24 de solicitanți de azil au fost trimiși în centrele din Albania, cu scopul de a-i repatria în țările lor de origine. Cinci au petrecut mai puțin de 12 ore într-un centru de detenție, în timp ce restul au stat puțin peste 48 de ore.
Toți au fost transferați în Italia după ce judecătorii italieni au considerat ilegală detenția lor în Albania înainte de repatrierea în țări, precum Bangladesh și Egipt, considerate „sigure” de Roma. Astfel, judecătorii au confirmat o hotărâre din 4 octombrie a Curții de Justiție a UE (CEJ) conform căreia o țară din afara blocului comunitar nu poate fi declarată sigură decât dacă întregul său teritoriu este considerat sigur.
Prin urmare, centrele, prezentate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un nou model pentru înființarea centrelor de procesare și detenție pentru solicitanții de azil din afara UE, sunt goale de mai bine de o lună.
Reacția oficialilor
„Misiune îndeplinită!”, a declarat Riccardo Magi, președintele partidului de opoziție de stânga Più Europa (Mai multă Europă). „Guvernul a reușit în efortul de repatriere. Migranți? Nu, operatori italieni trimiși în Albania, care se vor întoarce acasă până la sfârșitul săptămânii. Guvernul a risipit mai întâi o sumă uriașă de fonduri publice, apoi, cu centrele golite, a adus înapoi în Italia o parte din personalul poliției, iar acum se întorc acasă chiar și asistenții sociali. Acesta este un eșec epocal”.
Schema a dus la o dispută între guvern și judecători, care au fost acuzați de partidele de extremă dreapta că obstrucționează proiectul.
Nicola Gratteri, procurorul șef din Napoli și unul dintre cei mai autoritari magistrați din Italia, a declarat într-un interviu televizat în această săptămână: „Trebuie să încetăm să atacăm magistrații doar pentru că nu ne place o decizie.”
„Nu vreau să dau o judecată politică, dar spun că în acest moment în Albania există 250 de ofițeri de aplicare a legii care nu fac aproape nimic. Este o risipă să păstrăm 250 de ofițeri de poliție în misiune în Albania, așa că eu cred că ei ar trebui aduși înapoi în Italia, unde ne luptăm cu deficitul de personal pentru mii de polițiști.”
Guvernul a declarat că centrele din Albania „vor rămâne deschise și operaționale” și că transferurile către Italia au fost făcute în funcție de nevoile de personal. Cu toate acestea, credibilitatea prim-ministrului Italiei, Giorgia Meloni, este în joc după ce a făcut din imigrație un subiect central al campaniei electorale. În trecut, ea și-a criticat predecesorii pentru cheltuirea banilor publici pentru gestionarea crizei migrației. Transportul pe mare, pe o navă militară italiană, a doar opt bărbați care au sosit în Albania în cursul unui weekend la mijlocul lunii noiembrie a costat 250.000 EUR – mai mult de 31.000 EUR pentru fiecare solicitant de azil aflat la bord.
Elisabetta Piccolotti, deputat al partidului Alianța Verzilor și Stângii, a declarat: „Guvernul a eșuat știind că va eșua. Au cheltuit un munte de bani și s-au jucat cu drepturile oamenilor. Acest lucru va rămâne în istorie ca o pagină rușinoasă pentru țara noastră.”