• Angela Merkel se va retrage oficial săptămâna viitoare.
  • Aceasta a îndeplinit 16 ani de mandat și va fi succedată de social-democratul Olaf Scholz.
  • Angela Merkel susține că perioada petrecută la putere a reprezentat o provocare din punct de vedere politic și personal.

În timpul ceremoniei „Großer Zapfenstreich”, membrii forțelor armate au interpretat un cântec din anii 1960 care include cuvintele „Nu pot să mă conformez, nu pot să mă mulțumesc, încă vreau să câștig”, precum și melodia „You Forgot The Color Film”, care a fost interpretată pentru prima dată de artista punk est-germană Nina Hagen, relatează CNN. Angela Merkel urmează să se retragă oficial săptămâna viitoare, după 16 ani de mandat. Ea va fi succedată de social-democratul Olaf Scholz, care va fi învestit în funcția de cancelar după va primi undă verde finală.

Perioada petrecută la putere, o provocare pentru Angela Merkel

Într-un discurs emoționant rostit în cadrul ceremoniei de la Berlin, Angela Merkel a declarat că perioada petrecută la putere a reprezentat o provocare, atât din punct de vedere politic, cât și personal. „În același timp, a fost o poziție profund satisfăcătoare”, a spus ea. Ea a mulțumit personalului din prima linie pentru eforturile depuse pe parcursul pandemiei Covid-19 și a aplaudat capacitatea țării de a se angaja într-un discurs pro-democratic constructiv de-a lungul ultimilor doi ani.

„Democrația noastră trăiește din capacitatea de a se angaja critic cu ideile și de a-și corecta calea și trăiește din echilibrarea respectului pe care îl avem unii pentru alții și a interesului pe care îl avem unii pentru alții – bazat pe solidaritate, și încredere – și, de asemenea, încrederea în fapte și încrederea că, acolo unde înțelegerea științifică este negată și teoriile conspirației sunt urmărite și incitarea la ură este urmărită”, a spus aceasta. Ea a subliniat faptul că pandemia a demonstrat „cât de importantă este încrederea în politicieni, în știință și în discursul public și în societate, dar și cât de fragile pot fi aceste lucruri”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT