• Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan.
  • De asemenea, dispozitivul de defilare va include și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații.
  • 32.000 de militari au participat la misiunea din teatrul de operații din Afganistan pe parcursul celor 19 ani.

UPDATE. Mesajul președintelui: Misiunea în Afganistan va rămâne în cărțile istoriei drept cea mai lungă

„Misiunea în Afganistan va rămâne în cărțile istoriei drept cea mai lungă, complexă și importantă operație militară în afara țării după al doilea război mondial. (…) Timp de 19 ani, peste 32.000 de militari au paricipat la misiuni. Sunt mii de femei și bărbați care au lăsat în țară părinți și copii pe care nu i-au mai putut vedea crescând, pentru a lua parte la o misiunea care le-a pus viața în pericol. E un efort susținut, pe care doar oamenii motivați îl pot face. Vă suntem profund recunoscători celor care ați fost implicați.”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României s-a adresat și familiilor militarilor, inclusiv celor îndoliate.

„Succesul acestei misiuni se datorează în mare parte și susținerii familiilor rămase acasă… nu este ușor să stai cu urechea la radio, cu ochiul la televizor, să tresari de fiecare dată când sună telefonul sau se oprește o mașină militară…. 27 de militari au murit și 227 au fost răniți, unii cu urmări grave care-i marchează pentru totdeauna. Sunt cu toții în inima noastră”, a mai spus Klaus Iohannis.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

Cel mai greu preț plătit de Armata României este cel de lacrimi și sânge”, a mai spus președintele Klaus Iohannis, la ceremonie.

În discursul său, Iohannis a mai vorbit despre poziționarea strategică a României împotriva terorismului, despre valorile NATO și despre efortul logistic al armatei române.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O ceremonie militară are loc, azi, în Piața Arcului de Triumf din Capitală cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

Ceremonia a început la ora 10.00, iar la 10.30 președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), vor defila pe sub Arcul de Triumf detașamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operații, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an.

Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan.

De asemenea, dispozitivul de defilare va include și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații.

Conform MApN, 32.000 de militari au participat la misiunea din teatrul de operații din Afganistan pe parcursul celor 19 ani.