• Pe Dark Web, certificatele de vaccinare sunt vândute cu 10 dolari
  • Vaccinul anti-Covid19 este vândut cu 500 dolari

Certificate de vaccinare la 10 de dolari și vaccinuri anti-Covid la 500 de dolari bucata!”. Seamănă cu un anunț de mica publicitate, dar îl găsești doar pe Dark Web.

Mai mulți experții americani în securitate cibernetică avertizează că ofertele false sunt tot mai numeroase în această zonă ascunsă a internetului.

Prețurile descoperite de experții unei companii de cyber-security sunt destul de atractive, mai ales acum când accesul la vaccinuri este condiționat de toate statele lumii. De la 500 la 750 de dolari se găsesc multe anunțuri prin care se oferă doze de vaccin AstraZenca, Sputnik, Sinopharm sau Johnson & Johnson. Pe lângă vaccinuri sunt oferite și certificate de vaccinare false la doar 10 euro bucata.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este greu de verificat daca aceste vaccinuri sunt reale, dar experții spun că pozele ambalajelor par destul de fidele. Anunțurile postate pe forumuri de pe Dark Web au crescut cu 300% în ultimele trei luni, pe fondul crizei vaccinurilor. Logica ne spune că serurile oferite acolo nu sunt reale, mai ales acum când avem adevărate bătălii diplomatice cu fabricanții de vaccinuri din cauza livrărilor insuficiente.

Experții companiei Check Point monitorizează fenomenul din ianuarie și au depistat 1200 de astfel de oferte. Vânzătorii de vaccinuri par să fie din SUA, UK, Spania, Germania, Franța și Rusia și marketingul este folosit intens și pe Dark Web. Poți întâlni mesaje obișnuite precum „Facem și livrări urgente pe timpul nopții” sau „Cumpără două teste negative la jumătate de preț”.