• Pașaportul sanitar a devenit obligatoriu pentru 2 milioane de angajați francezi.
  • Documentul era deja obligatoriu pentru accesarea serviciilor publice.
  • Aproximativ 180.000 francezi au protestat în weekend.
  • Manifestanții au ieșit pe străzi în fiecare dintre ultimele 7 weekenduri.
  • 72% dintre francezi au primit măcar prima doză de vaccin.

De ieri, certificatul digital a devenit obligatoriu pentru aproape două milioane de francezi, angajați în restaurante, baruri, muzee sau săli de cinema. Adică tot ce înseamnă relații cu publicul. Iar cei care nu sunt vaccinați sunt obligați să se testeze o dată la câteva zile.

În acest moment știu că unii dintre angajații mei nu sunt încă complet vaccinați, așa că ceea ce fac pentru moment este să fie testați de două sau de trei ori pe săptămână, astfel că nu am avut încă reale probleme. Dar asta pentru moment, deoarece testele sunt încă gratuite“, spune Virgile Grunberg, manager restaurant.

Proprietarii de restaurante din Franța se tem că, de îndată ce testele nu vor mai fi gratuite, mulți angajați nu vor mai fi dispuși să lucreze în domeniul ospitalității. Asta în condițiile în care oricum au pierdut bună parte dintre clienți, de la momentul la care certificatul sanitar a devenit obligatoriu pentru accesarea serviciilor publice.

Printre clienți, părerile sunt împărțite.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Înțeleg de ce o fac. Cred că este pentru a se asigura, pentru a opri răspândirea virusului pe care îl cunoașteți, deci este un lucru bun. Este, de asemenea, un pic cam greu, să spunem să forțăm oamenii să… de exemplu, dacă nu ești vaccinat, atunci nu poți lucra, este puțin cam mult“, spune Robert Fish, locuitor al Parisului.

De șapte săptămâni, în fiecare sâmbătă, zeci de mii de francezi își strigă nemulțumirea față de introducerea pașaportului sanitar și a obligativității vaccinării.

Din 10 august, pass-ul sanitar face parte din viața de zi cu zi a francezilor. La nivel național, Franța a vaccinat 64% din populație cu ambele doze. Până pe 15 septembrie, medicii sunt obligați să se vaccineze cel puțin cu prima doză, iar în școli vor fi derulate campanii de vaccinare pentru copiii de peste 12 ani.