• Certificatul digital pentru călătorie va intra în vigoare la 1 iulie.
  • Certificatul digital va putea fi descărcat de pe o platformă dezvoltată de STS.
  • Andrei Baciu: „Fiecare certificat generat din acel portal va avea o semnătură electronică”

Certificatul digital pentru călătorie va intra în vigoare la 1 iulie, a anunțat, joi, vicepreședintele CNCAV.

„Certificatul digital pentru călătorie va intra în vigoare la 1 iulie și va putea fi descărcat de pe o platformă dezvoltată de STS. Vom avea o platformă unde creăm un cont, ne autentificăm și primim pe e-mail un link de unde putem descărca certificatul”, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, vicepreședintele CNCAV, secretarul de stat Andrei Baciu.

„Elementul principal din punct de vedere tehnic pe acest certificat digital este codul QR, acel cod care ne va permite verificarea validității acestui certificat pentru că fiecare cod QR, fiecare certificat generat din acel portal va avea o semnătură electronică. Modalitatea verificării semnăturii este prin intermediul unui gateway care există și a fost operaționalizat pe 1 iunie la nivel European”, a mai spus Baciu.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Certificatul atestată fie faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, fie faptul că aceasta a trecut prin boală, fie atestă absența infectării în momentul respectiv, cu un rezultat PCR negativ.

„Fiecare stat membru își postează acolo cheile publice ale semnăturilor electronice. Acolo vor fi centralizate acel chei elemente de siguranță. Cum a prezentat domnul secretar de stat vor fi trei categorii de persoane care vor putea să descarce acel certificat. Persoanele vaccinate, iar în spate portalul securizat va fi integrat și interconectat cu Registrul Național electronic de Vaccinări, unde se află toate persoanele imunizate. A doua bază de date pentru persoanele care s-au recuperat după infecție sau persoanele care au un test negativ realizat în ultimele 72 de ore”, a continuat Baciu.