• Cetățenii americani vor avea opțiunea „X” din punct de vedere al sexului pe pașapoarte începând cu 11 aprilie.
  • Opțiunea „X” va fi disponibilă și pentru alte forme de documente anul viitor, potrivit unei declarații a secretarului de stat.
  • Departamentul de Stat a anunțat că va permite solicitanților de pașapoarte să își selecteze singuri sexul, fără a solicita dovezi medicale în cazul în care sexul lor nu corespunde cu cel înscris pe alte acte de identitate.

Cetățenii americani vor putea alege genul „X” (neutru), din punct de vedere al sexului, pe pașapoarte, începând cu 11 aprilie, a anunțat Departamentul de Stat.

Agenția a precizat că opțiunea „X” va fi disponibilă și pentru alte forme de documente anul viitor, potrivit unei declarații a secretarului de stat, Antony Blinken.

„După o analiză atentă a cercetărilor efectuate și a feedback-ului din partea membrilor comunității, am ajuns la concluzia că definiția markerului de gen X, pe formularele publice ale Departamentului de Stat, va fi Nespecificat sau Altă identitate de gen”, a declarat Blinken. „Această definiție respectă viața privată a indivizilor, avansând, în același timp, incluziunea”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Departamentul de Stat a declarat, pentru prima dată, în iunie anul trecut, că va adăuga un al treilea marker de gen pe pașapoarte, dar nu a oferit o dată la care schimbarea va intra în vigoare.

De asemenea, a anunțat că va permite solicitanților de pașapoarte să își selecteze singuri sexul, fără a solicita dovezi medicale în cazul în care sexul lor nu corespunde cu cel înscris pe alte acte de identitate.

Campania pentru drepturile omului a aplaudat decizia. Președintele interimar al the Human Rights Council (HRC), Joni Madison, a declarat că această actualizare este una dintre cele câteva actualizări de politici ale administrației Biden „care vor îmbunătăți viața persoanelor transsexuale și non-binare din această țară”.

Vestea vine cu ocazia Zilei vizibilității transsexualilor, într-un moment în care mai multe legislaturi de stat au adoptat măsuri anti-transgender pentru a încerca să împiedice copiii transsexuali să primească asistență medicală care să le confirme sexul sau să joace în echipe sportive.

O declarație a Casei Albe a condamnat, joi, „proliferarea atacurilor legislative anti-transgender periculoase”, adăugând că „dovezile sunt clare că aceste tipuri de proiecte de lege stigmatizează și înrăutățesc bunăstarea și sănătatea mintală a copiilor transsexuali și pun familiile susținătoare, din întreaga țară, în pericol de discriminare și hărțuire”.