• Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna aprilie.
  • În ceea cepriveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanţii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.
  • Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 2,3%.

Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna aprilie, spune Adrian Codilaşu, vicepreledinte CFA România.

„De asemenea, anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rată prognozată a inflaţiei atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobânda, participanţii la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobânda de către Banca Naţională în următoarele 12 luni”, spune Codirlaşu.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente ale celor două componente ale indicatorului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condiţiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În ceea cepriveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanţii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (13,0%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe că fiind supraevaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 2,3%.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA Romania, de peste 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul căruia organizatia doreste sa cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economica în România pentru un orizont de timp de un an.