- NATO speră să devină mai mare cât de curând.
- Finlanda și Suedia vor să adere și au parte inclusiv de sprijinul președintelui Consiliului Europei, Charles Michel.
- Charles Michel a mers la Helsinki pentru a discuta cu Prim Ministrul Finlandei, între timp, delegații ale Suediei și Finlandei s-au deplasat la Ankara.
NATO speră să devină mai mare cât de curând. Finlanda și Suedia vor să adere și au parte inclusiv de sprijinul președintelui Consiliului Europei, Charles Michel. Aceasta a mers la Helsinki pentru a discuta cu Prim-Ministrul.
Advertisment
Prim-Ministrul al Finlandei a declarat pentru Associated Press că: „Rusia a arătat clar că nu respectă principiile fundamentale de securitate ale Eruopei și vor să limiteze libertatea altor țări pentru a alege aranjamentelor lor de securitate. Faptul că Finlanda a aplicat să se alăture NATO este un semnal clar că respingem acest tip de gândire cu sfere de influență. Finlanda vrea să asigure pacea în viitor pentru noi înșine, pentru regiunea noastră, pentru Europa” .
„Obiectivul prezenței mele aici este pentru a spune și pentru a-mi arăta sprijinul complet pentru decizia voastră sprijinită de către oamenii din Finlanda, decizia de a aplica pentru a deveni membru NATO. Acest lucru este extrem de important pentru viitorul Finlandei, pentru viitorul Europei și va face astfel încât Finlanda și Europa să fie mai sigure și puternice. Este de asemenea important pentru aliații transatlantici” , a declarat Președinte Consiliul Europei, Charles Michel.
Între timp, procesul de aderare la NATO pentru Suedia și Finlanda continuă să aibă un obstacol important: Turcia. În acest scop, delegațiile celor două țări au mers la Ankara pentru a discuta cu omologii turci. Nu s-a ajuns la un acord, Erdogan păstrându-și aceeași solicitare făcută încă de la începutul discuțiilor de aderare.
Recomandări
Purtătorul de cuvând al lui Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin a declarat: „Am reiterat foarte clar mesajul că dacă grijile legate de securitate ale Turciei nu sunt întâmpinate cu pași concreți într-un anumit interval de timp, acest proces de aderare nu poate continua.
Așa cum știți, până acum am cerut extrădarea a 28 presupuși teroriști din Suedia și 12 din Finlanda. Din păcate, nu am primit niciun răspuns favorabil la această cerere. Când am examinat motivele, când am plasat documentele și rapoartele în fața lor, s-a putut vedea că nu există motive legale sau judiciare pentru a ne convinge. Ne-am exprimat grijile cu interlocutorii noștri” , a adăugat Ibrahim Kalin.
Partenerii noștri