• Ceremonia de încoronare a avut loc pe 6 mai 2023, marcând încoronarea regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla.
  • Aproximativ 18 milioane de telespectatori au urmărit ceremonia pe BBC, un număr mai mic comparativ cu funeraliile reginei Elisabeta a II-a.
  • Grupul Republic, care militează pentru abolirea monarhiei, contestă cifra cheltuielilor, considerând-o subestimată.

Cheltuielile pentru încoronarea regelui Charles au fost dezvăluite, conturile guvernamentale arătând că peste 86 de milioane de euro din banii statului au fost cheltuiți pentru acest eveniment, conform The Independent.

Cât îi costă monarhia

Un raport anual al Departamentului pentru Cultură, Media și Sport (DCMS) arată că acesta a cheltuit 50,3 milioane de lire sterline (aproximativ 60,2 milioane de euro) pentru încoronare. Această sumă se adaugă la cele 21,7 milioane de lire sterline (aproximativ 26 milioane de euro) în costuri de poliție pentru evenimentul regal.Încoronarea a avut loc la 6 mai 2023, marcând încoronarea regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla.

Aproximativ 18 milioane de telespectatori au urmărit ceremonia pe BBC – mai puțini decât cei 28 de milioane care au urmărit funeraliile reginei Elisabeta a II-a.

Recomandări

EU CU CINE... CANDIDEZ?
IONII SE BOTEAZĂ LÂNGĂ SIBIU
TURCIA SPRIJINĂ SIRIA
MAI ÎN GLUMĂ, MAI ÎN SERIOS
RUSIA AVANSEAZĂ
BLINKEN MERGE ÎN JAPONIA

Raportul DCMS afirmă că evenimentul de încoronare „unic într-o generație” a fost „realizat cu succes”, fiind apreciat de „multe milioane de persoane atât în Regatul Unit, cât și în întreaga lume”.

Republic, care militează pentru abolirea monarhiei, spune că cifra de 72 de milioane de lire sterline este probabil „departe de adevăr”. Grupul subliniază că cifra nu include costurile suportate de Ministerul Apărării, nici consiliile locale, serviciile de urgență sau organismele de transport.

Toate acestea ar duce probabil factura la peste 100 de milioane de lire sterline (aproximativ 120 milioane de euro), spune Republic. Directorul executiv al acesteia, Graham Smith, spune că fondurile ar fi putut fi folosite pentru cauze mai valoroase în timpul crizei costului vieții, cum ar fi finanțarea a 27 de milioane de mese școlare gratuite.

Citește și