Guvernul chinez a promis să nu mai folosească testele anale pentru depistarea COVID-19 pe diplomații după ce Washingtonul s-a plâns că „practica nu este demnă”, se arată într-o declarație a Departamentului de Stat al SUA, citată de Vice.

Departamentul de Stat nu a fost niciodată de acord cu acest tip de testare și a protestat direct la Ministerul Afacerilor Externe când am aflat că unii angajați erau supuși acestuia”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru VICE World News.

Oficialul american spune că Beijingul a asigurat Washingtonul că testele au fost efectuate „din greșeală” și că personalul diplomatic este scutit de acest tip de examinare medicală, care este însă obligatoriu pentru călătorii care intră în anumite părți ale Chinei.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Am instruit personalul să refuze acest test dacă li se mai cere să-l facă, așa cum s-a întâmplat în trecut”, a mai precizat reprezentantul Departamentului de Stat.

Potrivit Vice, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Zhao Lijian, a negat că Beijingul ar fi cerut diplomaților americani din China să fie supuși testării anale.

Unele regiuni chineze au comandat tampoane anale pentru persoanele aflate în carantină, inclusiv pentru cei care au sosit din străinătate. Autoritățile spun că testele pot depista mai eficient infectările cu COVID-19.

Nu este clar câți diplomați americani sau membrii ai familiilor acestora au fost supuși unor astfel de teste, însă americanii spun că „demnitatea diplomaților trebuie păstrată, în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice și alte dispoziții de drept diplomatic”.

Într-o postare online la începutul lunii februarie, Comisia Națională de Sănătate a Chinei a declarat, în unele cazuri, că coronavirusul poate fi detectat mai ușor în probele anale decât în ​​probele de gât și nazale. Dar a recunoscut că tampoanele rectale nu sunt potrivite pentru utilizarea în masă, deoarece sunt incomode și nepopulare.

Conform instrucțiunilor comisiei, probele anale sunt colectate prin introducerea unui tampon de bumbac de trei până la cinci centimetri în rect.