- China a lansat o campanie de hacking împotriva rețelelor de telecomunicații din SUA, vizând telefoanele lui Donald Trump și ale altor oficiali.
- FBI și CISA investighează accesul neautorizat, fără a considera că atacurile vizează influențarea alegerilor din 2024.
- Ambasada Chinei a negat orice amestec în procesul electoral american.
O amplă campanie de hacking din China a vizat rețelele de telecomunicații din Statele Unite, având ca ținte telefoanele candidatului republican la președinție, Donald Trump, și ale senatorului JD Vance. Potrivit unor surse familiarizate cu situația, au fost afectate și persoane asociate cu campania vicepreședintelui Kamala Harris. În plus, personalul liderului majorității din Senat, Chuck Schumer, a fost, de asemenea, vizat, conform unei surse democrate, scrie NBC News.
Până în prezent, nicio sursă nu a clarificat dacă dispozitivele campaniilor au fost compromise sau dacă China a reușit să fure comunicațiile. Într-o declarație comună, FBI și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA) au declarat că guvernul federal investighează accesul neautorizat la infrastructura comercială de telecomunicații, afirmând că au alertat imediat companiile afectate, oferind asistență tehnică și distribuind informații pentru a ajuta alte posibile victime.
Recent, guvernul SUA a concluzionat că China a spart trei mari companii de telecomunicații: AT&T, Verizon și Lumen Technologies. Lumen a refuzat să comenteze, în timp ce AT&T nu a răspuns la solicitările de comentarii. Rich Young, purtătorul de cuvânt al Verizon, a declarat că sunt conștienți de faptul că un actor de stat național sofisticat a vizat mai mulți furnizori de telecomunicații din SUA pentru a colecta informații. El a subliniat că, împreună cu autoritățile federale și experții în securitate cibernetică, Verizon lucrează pentru a confirma și evalua impactul potențial al acestor atacuri.
Niciun oficial american contactat de NBC News nu a sugerat că aceste atacuri fac parte dintr-o operațiune de „hack-and-leak” sau că ar avea scopul de a influența alegerile din 2024. Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a declarat că nu au cunoștință de situația specifică și că nu se vor amesteca în alegerile americane, sperând ca SUA să nu facă acuzații nefondate împotriva Chinei în timpul campaniei electorale.
De asemenea, nu este clar dacă hack-ul a fost o încercare de a influența alegerile prezidențiale. China are o operațiune de spionaj cibernetic bine dezvoltată și o lungă istorie de spionaj împotriva afacerilor și personalităților guvernamentale din SUA. În acest context, alegerile prezidențiale actuale au fost marcate de acuzații că atât Iranul, cât și Rusia au lansat operațiuni pentru a influența voturile în favoarea candidaților preferați, Harris și Trump. Iranul a negat în general astfel de acuzații, în timp ce presa de stat rusă a recunoscut că desfășoară acțiuni de trolling.
Biroul Directorului de Informații Naționale a declarat că, deși China caută să submineze societatea americană și procesul democratic, nu intenționează să influențeze alegerile prezidențiale din 2024. Această evaluare rămâne în vigoare, chiar și în lumina recentelor atacuri cibernetice care au vizat telefoanele ambelor campanii.