• Aceasta este cea mai recentă lovitură pentru comerțul electronic și imperiul fintech al lui Jack Ma, fondatorul Alibaba.
  • Autoritățile vor convoca afiliatul gigantului tehnologic, Ant Group, să participe la o întâlnire în zilele următoare.
  • Declarațiile au fost făcute joi, de autoritățile de reglementare.

Cercetarea face parte dintr-o represiune accelerată a comportamentului anticoncurențial în spațiul de internet în plină expansiune al Chinei.
De asemenea, reprezintă cel mai recent eșec pentru Ma, fostul profesor de 56 de ani, care a fondat Alibaba și a devenit cel mai faimos antreprenor din China, potrivit Reuters.

Într-un editorial, cotidianul popular al Partidului Comunist din guvern a spus că, dacă „monopolul este tolerat, iar companiilor li se permite să se extindă într-un mod dezordonat și barbar, industria nu se va dezvolta într-un mod sănătos și durabil”.

Acțiunile din Alibaba au scăzut cu aproape 9% în Hong Kong, cea mai scăzută valoare din iulie, în timp ce rivalele Meituan și JD.com au scăzut și ele cu peste 2%.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Autoritățile de reglementare i-au avertizat pe cei de la Alibaba cu privire la așa-numita practică „alegerea unuia din doi”, în baza căreia comercianții sunt obligați să semneze pactele exclusive de cooperare care să-i împiedice să ofere produse pe platformele rivale.

Administrația de stat pentru reglementarea pieței (SAMR) a declarat joi, că a lansat o anchetă cu privire la această practică.

Autoritățile de reglementare financiare se vor întâlni, de asemenea, cu ramura fintech al Grupului Ant, al Alibaba în zilele următoare, potrivit unei declarații separate a Băncii Populare din China, joi, aruncând o altă perspectivă sumbră asupra unei potențiale revigorări a vânzării acțiunilor.

Reuniunea va „ghida Ant Group să implementeze supravegherea financiară, concurența loială și să protejeze drepturile și interesele legitime ale consumatorilor”, se menționează în comunicat.

Ant a spus că a primit o notificare de la autoritățile de reglementare și că „va respecta toate cerințele de reglementare”. Alibaba a declarat că va coopera cu ancheta și că operațiunile sale au rămas normale.

Fred Hu, președintele Grupului Primavera Capital din Hong Kong, un investitor Ant, a declarat că piețele globale vor urmări să vadă dacă mișcările sunt „motivate politic” și dacă autoritățile de reglementare au vizat monopolurile private, dar nu și pe cele de stat.

„Ar fi o tragedie dacă legea antitrust ar trebui privită ca „vizând ”doar companiile de tehnologie private, de succes”, a spus el.

Ma s-a făcut remarcat la un forum de la sfârșitul lunii octombrie din Shanghai, unde a aruncat în aer sistemul de reglementare al Chinei, acuzându-l că înăbușe inovația, într-un discurs care a înțepenit oficialii și a declanșat un lanț de evenimente care au atras atenția asupra Ant.

Într-un proces de anul trecut, producătorul de electrocasnice Galanz l-a acuzat pe Alibaba că a sancționat-o pentru că a refuzat să nu mai vândă bunuri pe platforma rivală Pinduoduo. Cazul a fost soluționat.

Într-un proces în curs de desfășurare, JD.com a acuzat Alibaba Tmall că restricționează vânzătorii de la tranzacționarea cu acesta prin semnarea unor contracte exclusive.

După ani de tratament, în mare măsură, practic al comerțului electronic, Beijingul și-a exprimat clar intențiile antitrust.

Luna trecută, a emis proiecte de reguli destinate prevenirii comportamentului monopolist al firmelor de internet, iar Biroul Politic a promis luna aceasta să consolideze eforturile anti-monopol în 2021 și să încurajeze „expansiunea dezordonată a capitalului”.

De asemenea, China i-a avertizat pe giganții de pe internet în această lună să se pregătească pentru un control sporit, deoarece a crescut amenzile și a anunțat cercetări privind fuziunile care implică Alibaba și Tencent Holdings.

Liu Xu, cercetător la Institutul Național de Strategie al Universității Tsinghua și avocat specializat pe aplicarea antitrust, de multă vreme, a declarat că se așteaptă ca alte platforme tehnologice să fie supuse controlului, de asemenea.

„Firmele chineze de internet s-au bucurat ani de zile de o creștere fără precedent, cu o reglementare ușoară”, a spus o sursă de reglementare, refuzând să fie numită dată fiind sensibilitatea problemei.

Cu câteva zile înainte de listarea planificată a lui Ant, autoritățile de reglementare i-au spus lui Ma și celor doi directori de top că afacerea sa de creditare online va fi supusă unui control mai strict, au declarat surse pentru Reuters.