China a raportat primul deces provocat de un virus extrem de rar. Cum se transmite Monkey B

maimuta-macac
  • China raportează primul caz uman de virus Monkey B după moartea unui medic veterinar.
  • Virusul a fost detectat pentru prima dată în 1932.
  • De atunci, au fost diagnosticate mai puțin de 100 de cazuri la om.

Un medic veterinar din China a devenit prima persoană din această țară care a contractat și a murit din cauza virusului extrem de rar numit Monkey B, au anunțat oficialii chinezi la sfârșitul săptămânii trecute, notează FOX News.

Medicul veterinar, în vârstă de 53 de ani, a avut simpotme precum greață severă și febră la două luni după ce a disecat două maimuțe la un institut de cercetare în domeniul reproducerii din Beijing și a murit pe 27 mai, potrivit Washington Post.

Virusul Monkey B, cunoscut și sub numele de virusul Herpes B, provine de obicei din contactul cu o maimuță macac și poate provoca leziuni cerebrale grave sau chiar moartea, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Este un alfa-herpesvirus prezent la macaci, similar virusurilor herpes simplex HSV1 și HSV2. Se poate transmite la om prin contactul direct cu o maimuță infectată sau cu fluidele corporale ale animalului. Poate supraviețui mai multe ore pe suprafețe, mai ales în condiții de umiditate.

Virusul atacă sistemul nervos central și are o rată de fatalitate de aproximativ 80% dacă nu este tratat, a relatat Post, citând expertul în boli infecțioase Kentaro Iwata de la Universitatea Kobe din Japonia.

CDC spune că există un singur caz documentat de răspândire a virusului de la o persoană la alta.

Un rezident american care vizitase Nigeria a fost diagnosticat cu monkeypox săptămâna trecută, după ce s-a întors în Texas, potrivit CDC.