• China raportează primul caz uman de virus Monkey B după moartea unui medic veterinar.
  • Virusul a fost detectat pentru prima dată în 1932.
  • De atunci, au fost diagnosticate mai puțin de 100 de cazuri la om.

Un medic veterinar din China a devenit prima persoană din această țară care a contractat și a murit din cauza virusului extrem de rar numit Monkey B, au anunțat oficialii chinezi la sfârșitul săptămânii trecute, notează FOX News.

Medicul veterinar, în vârstă de 53 de ani, a avut simpotme precum greață severă și febră la două luni după ce a disecat două maimuțe la un institut de cercetare în domeniul reproducerii din Beijing și a murit pe 27 mai, potrivit Washington Post.

Virusul Monkey B, cunoscut și sub numele de virusul Herpes B, provine de obicei din contactul cu o maimuță macac și poate provoca leziuni cerebrale grave sau chiar moartea, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Este un alfa-herpesvirus prezent la macaci, similar virusurilor herpes simplex HSV1 și HSV2. Se poate transmite la om prin contactul direct cu o maimuță infectată sau cu fluidele corporale ale animalului. Poate supraviețui mai multe ore pe suprafețe, mai ales în condiții de umiditate.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Virusul atacă sistemul nervos central și are o rată de fatalitate de aproximativ 80% dacă nu este tratat, a relatat Post, citând expertul în boli infecțioase Kentaro Iwata de la Universitatea Kobe din Japonia.

CDC spune că există un singur caz documentat de răspândire a virusului de la o persoană la alta.

Un rezident american care vizitase Nigeria a fost diagnosticat cu monkeypox săptămâna trecută, după ce s-a întors în Texas, potrivit CDC.