- Prima zi de negocieri s-a încheiat după 4 ore și jumătate de discuții.
- Rușii și americanii au discutat despre relația bilaterală și Ucraina.
- Cele două părți au discutat și despre condițiile unei întâlniri Trump-Putin.
- Marco Rubio: Scopul agreat e să punem capăt acestui conflict.
- Lavrov: Trebuie să învățăm din greșelile celor întâmplate.
- Peskov: Rusia recunoaște dreptul Ucrainei de a adera la UE
- Zelenski spune că Ucraina nu va supraviețui fără ajutor american.
Prima zi a negocierilor pentru pacea în Ucraina s-a încheiat. După 4 ore și jumătate de discuții, consilierul lui Putin pe politică externă, Iuri Uşakov, spune că totul a mers bine.
Advertisment
Cele două părți au discutat problemele iritante care afectează relația bilaterală, au agreat să discute despre Ucraina și au vorbit despre condițiile unei întâlniri între Trump și Putin. Însă e puțin probabil ca această întâlnire să aibă loc săptămâna viitoare. Absolut orice context, să fie pregătite să ducă un dialog profesional și să încerce să se audă reciproc.
De la Kremlin, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, spune că Rusia recunoaște dreptul Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, dar nu și la NATO. China a reacționat la negocierile de pace. Ministrul chinez de externe spune că la discuții trebuie să participe toate țările implicate. Zelenski recunoaște că fără ajutorul american, Ucraina are șanse foarte mici să reziste.
Recomandări
Iar fostul adjunct al șefului armatei ucrainene spune că pot rezista doar 6 luni dacă Trump retrage ajutorul militar. Zelenski avertizează și că sfârșitul războiului ar putea duce la o situație similară cu cea din Afganistan în 2021, când trupele occidentale s-au retras haotic și talibanii au revenit la putere.
„Nu cred că cineva vrea un Afganistan 2.0”, a spus Zelenski, „avem experienţă despre ceea ce se întâmplă atunci când cineva pune capăt la ceva fără să se gândească foarte bine şi pleacă în grabă.” Armin Papperger, șeful Rheinmetall, spune că Europa este singură de vină pentru că a fost exclusă de la negocieri.
„Dacă nu investești, dacă nu ești puternic, te tratează ca pe niște copii. A fost foarte convenabil pentru europeni în ultimii 30 de ani să spună, OK, cheltuiesc 1% [din PIB pentru apărare], e în regulă.”
Citește și
- Rămas fără zăpadă, un sat din China a folosit vată de bumbac. Turiștii spun că decorul n-are nicio legătură cu imaginile de promovare
- „Zelenski are acum un sprijin de 4%. Țara lui este distrusă”: Trump sfătuiește Ucraina să organizeze alegeri înainte de negocierile de pace
- Cum poți trăi mult și bine și fără să fii milionar? Te învață Julie Clark, o femeie de 56 de ani, a cărei vârstă biologă e de doar 36 de ani
Partenerii noștri