- Ministrul chinez al apărării a declarat că dezvoltarea armelor nucleare ale țării este un răspuns adecvat la un mediu internațional mai amenințător, o recunoaștere oficială a extinderii arsenalului nuclear al Beijingului.
- În ultimii ani, China a început să își extindă rapid arsenalul nuclear, potrivit estimărilor serviciilor de informații americane.
- Unii oficiali și analiști americani se îndoiesc de poziția Beijingului potrivit căreia nu va iniția un conflict nuclear.
Ministrul chinez al apărării Wei Fenghe a declarat că dezvoltarea armelor nucleare ale țării este un răspuns adecvat la un mediu internațional tot mai amenințător, o recunoaștere oficială destul de rar auzită a extinderii arsenalului nuclear al Beijingului.
Advertisment
Vorbind duminică la o conferință de apărare din Singapore, generalul Wei Fenghe a respins o afirmație a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, potrivit căreia armata chineză a devenit din ce în ce mai agresivă, spunând, în schimb, că tocmai strategia americană în regiunea Asia-Pacific este responsabilă pentru împingerea celor două părți spre confruntare.
Generalul Wei a mai adăugat că modernizarea militară a țării a inclus desfășurarea tuturor armelor noi, afișate în cadrul unei parade militare din 2019 la Beijing.
Recomandări
Printre acestea se numără racheta balistică intercontinentală Dongfeng-41, care poate transporta mai multe bombe nucleare într-un singur focos și ar putea fi detonat deasupra continentului american.
„China își dezvoltă capacitățile nucleare la un nivel moderat și adecvat”, a declarat generalul Wei. „Asta înseamnă să fim capabili să protejăm securitatea națiunii noastre, astfel încât să putem evita catastrofa unui război, în special catastrofa unui război nuclear”.
Programul de arme nucleare al Beijingului a rămas cu mult în urma celor ale SUA și Rusiei timp de decenii
Însă, în ultimii ani, China a început să își extindă rapid arsenalul nuclear, potrivit estimărilor serviciilor de informații americane. Această dezvoltare este determinată de o evaluare a faptului că SUA ar putea fi mai dispuse să o provoace militar, inclusiv într-o posibilă confruntare cu privire la Taiwan.
China a refuzat să ofere clarificări cu privire la programul său nuclear și a respins demersurile SUA de a începe discuții privind controlul armelor.
Premierul japonez Fumio Kishida a criticat vineri, în cadrul conferinței, secretul nuclear al Beijingului cu privire la programul său nuclear și a declarat că acesta ar trebui să se angajeze în discuții cu Washingtonul.
Pentagonul estimează că Republica Populară Chineză ar putea avea aproximativ 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul acestui deceniu, față de câteva sute în prezent. Statele Unite și Rusia au fiecare aproximativ 4.000 de focoase nucleare.
De asemenea, Beijingul a dezvoltat și desfășurat mai multe rachete care pot transporta focoase nucleare. Imaginile din satelit sugerează că, în acest an, s-a accelerat construcția a peste 100 de silozuri de rachete suspecte în regiunea vestică îndepărtată a Chinei, care ar putea găzdui rachete Dongfeng-41.
Unii oficiali și analiști americani se îndoiesc de poziția Beijingului potrivit căreia nu va iniția un conflict nuclear
Vorbind cu o zi mai devreme la o conferință din Singapore, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a descris China ca fiind o forță tot mai belicoasă în regiune, citând incursiunile flotelor de pescuit chinezești în apele disputate și o creștere bruscă a incidentelor în care avioanele militare chinezești zboară periculos de aproape de avioanele militare ale SUA și ale aliaților săi.
Generalul Wei a respins această portretizare a acțiunilor chineze și a avertizat că mișcările strategice ale SUA în regiune, inclusiv alianța sa cu Australia, Japonia și India, cunoscută neoficial sub numele de Quadruplă, ar putea crea conflicte prin încurajarea țărilor asiatice să vizeze China.
De asemenea, el a declarat că Beijingul nu va avea altă opțiune decât să „lupte până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul, insula autonomă pe care China o revendică ca teritoriu al său, să își declare independența.
Taiwanul a fost un subiect central, atunci când generalul Wei și secretarul american Lloyd Austin au discutat față în față pentru prima dată, vineri, în Singapore.
„Nimeni nu ar trebui să subestimeze vreodată hotărârea și capacitatea armatei chineze de a-și proteja integritatea teritorială”, a declarat duminică generalul Wei.
Un astfel de limbaj este obișnuit din partea oficialilor chinezi. Atât relatările americane, cât și cele chinezești despre întâlnirea de vineri au sugerat că aceasta a atenuat tensiunea generată de recenta afirmație a președintelui american Joe Biden potrivit căreia SUA ar interveni pentru a apăra Taiwanul.
De asemenea, generalul Wei a abordat poziția Beijingului cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, un alt punct de tensiune cu SUA, repetând asigurările anterioare că țara sa nu furnizează arme Rusiei.
Partenerii noștri