• Mai mulți oficiali ai OMS s-ar fi plâns de lipsa datelor din China, cu privire la pandemia de coronavirus
  • Conversațiile interne ar fi avut loc la începutul pandemiei
  • Un oficial i-a îndemnat pe colegii săi să facă presiuni asupra Beijingului pentru a primi informații
  • Un altul a mărturisit că „nu a putut obține nimic”, după ce a întrebat autortitățile din China despre noul coronavirus
  • OMS a fost supusă unor critici grele cu privire la tratarea pandemiei

Mai mulți oficiali de rang înalt ai Organizației Mondiale a Sănătății au criticat în secret China, pentru că nu a furnizat informații despre noul coronavirus în primele zile ale pandemiei. Informațiile au ieșit la iveală, după ce mai multe fișiere audio au fost făcute publice, în urma unei erori, notează Daily Mail.

Înregistările au fost publicate de postul de televiziune indian WION și îl surprind pe doctorul Mike Ryan, care s-ar fi plâns colegilor săi, în timpul unei convorbiri telefonice, că autoritățile din China nu fac publice în întregime datele referitoare la situația pandemiei de coronavirus.

În timpul înregistrării se poate auzi cum doctorul compară situația cu focarul SARS din 2003, când China a fost acuzată că a acoperit informații care permiteau răspândirea virusului în întreaga lume, spunând că „acesta este exact același scenariu”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

OMS a ignorat încercările Chinei de a mușamaliza impactul pandemiei

La doar două săptămâni de la data la care a fost făcută înregistrarea, directorul general al OMS, doctorul Tedros, a lăudat „angajamentul Chinei în ceea ce privește transparența”, pe care la numit „dincolo de cuvinte”

Dacă înregistrările se vor dovedi a fi autentice, atunci acestea oferă probabil cele mai bune dovezi că, până în prezent, OMS a redus semnificația virusului și a pandemiei, în timp ce a permis autorităților de la Beijing să își răspândească propaganda.

China a refuzat să ofere „informații minime”

O altă înregistrare ar fi fost a doctorului Maria Van Kerkhove, care s-a plâns că are „informații minime” despre situație.

Unul dintre cele mai relevante fișiere audio, se pare că ar aparține doctorului Gauden Galea, omul de vârf al OMS din China, care s-a plâns, de asemenea, că nu a primit detaliile de la Beijing.

Acesta a fost citat spunând că echipa sa a solicitat în mod formal și informal informații epidemiologice, „mai ales care a fost data apariției ultimului caz”.

„Dar tot ce primim în schimbul acestei întrebări este că va exista o nouă actualizare”, a mărturisit dr. Galea. El a adăugat că, atunci când echipa sa a cerut detalii, nu au putut obține nimic.

OMS criticată puternic pentru tratarea pandemiei

La data de 22 ianuarie, reprezentanții OMS din China au emis o declarație prin care s-a putut confirma tranmiterea de la om la om, a coronavirusului, în Wuhan. Însă echipa a spus că este nevoie de mai multe investigații pentru a înțelege amploarea deplină a transmisiei. 

OMS a fost criticată puternic pentru tratarea pandemiei. Printre cele mai sonore voci fiind cea a lui Donald Trump, care a acuzat organizația că ar fi ignorat propaganda chineză, împiedicând astfel eforturile globale timpurii de a controla răspândirea virusului, care a ucis până acum 2.316.683 de persoane.