• Este prima dată din 1980 când China lansează o ICBM în apele internaționale.
  • Japonia a declarat ulterior că nu a primit „nicio notificare” cu privire la testul de lansare.
  • Ministerul japonez al Apărării confirmă că navele sale nu au fost avariate.

China a declarat că a lansat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care transporta un focos fals în Oceanul Pacific.

Ministerul Apărării de la Beijing a declarat presei de stat că testul de lansare a fost „de rutină” și face parte din „antrenamentul său anual”, deși este prima dată în 44 de ani când se întâmplă acest lucru.

Testul a fost unul „de rutină”

ICMB a fost lansată miercuri dimineață și „a căzut în zonele maritime așteptate”, a declarat Ministerul Apărării de la Beijing, adăugând că testul de lansare a fost „de rutină” și face parte din „antrenamentul său anual”.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Tipul de rachetă și traiectoria sa de zbor au rămas neclare, dar mass-media de stat a declarat că Beijingul a „informat în prealabil țările vizate”.

Japonia a declarat ulterior că nu a primit „nicio notificare” cu privire la testul de lansare.

Testele cu arme nucleare ale Chinei au loc de obicei în interiorul țării, iar anterior a testat ICBM-uri spre vest, în deșertul Taklamakan din regiunea Xinjiang.

Tensiunile sunt ridicate, ochii sunt pe China

Se crede că aceasta este prima dată din 1980 când China lansează o ICBM în apele internaționale.
Dacă nu îmi scapă ceva, cred că este, în esență, prima dată când acest lucru se întâmplă – și a fost anunțat ca atare – după mult timp”, a scris pe X Ankit Panda, specialist în arme nucleare la Carnegie Endowment for International Peace.

El a adăugat că descrierea de către Beijing a testului ca fiind „de rutină” și „anual” a fost ciudată, „având în vedere că ei nu fac acest tip de lucru nici de rutină, nici anual”.

Guvernul japonez a declarat miercuri că China nu l-a anunțat în prealabil de lansarea ICBM.
„Nu a existat nicio notificare prealabilă din partea Chinei”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi.

Ministerul japonez al Apărării a declarat anterior că navele sale nu au fost avariate.

„Vom continua să colectăm și să analizăm informații privind mișcările armatei chineze și vom lua toate măsurile de precauție posibile în vigilența și monitorizarea noastră”, a declarat ministerul miercuri după-amiază devreme, potrivit radiodifuzorului japonez NHK.

Unii experți văd testul Chinei ca pe o „avertizare”

Ultima dată când China a efectuat un astfel de test – în mai 1980 – ICBM-ul a zburat 9 070 km și a aterizat în Pacific. Acel test a implicat 18 nave militare chineze și este considerat încă una dintre cele mai mari misiuni navale ale Chinei.

„Calendarul este totul”, a scris pe X Drew Thompson, cercetător invitat la Școala de politici publice Lee Kuan Yew din Singapore.
„Declarația [Chinei] susține că lansarea nu vizează nicio țară, dar există niveluri ridicate de tensiune între China și Japonia, Filipine și, desigur, tensiunea perpetuă cu Taiwanul”.
„Lansarea este un semnal puternic menit să intimideze pe toată lumea”, a adăugat el.
John Ridge, un analist în domeniul apărării din SUA, a declarat că China ar fi putut efectua testul ca o formă de „postură sau semnalizare către Statele Unite”.

Deși relațiile dintre Beijing și Washington s-au îmbunătățit în ultimul an, asertivitatea Chinei în regiune rămâne un punct sensibil, scrie BBC.

Citește și