• Strâmtoarea aglomerată desparte China continentală de Taiwan, pe care Beijingul îl numește „provincia sa separatistă”, în ciuda faptului că Taipei insistă asupra independenței sale din 1949.
  • China revendică suveranitatea asupra unor părți din Marea Chinei de Sud, bogată în resurse, ceea ce a dus la dispute cu mai multe țări, printre care Filipine, Malaezia și Vietnam.
  • Statele Unite își desfășoară în mod regulat navele de război și forțele aeriene în regiune sub deviza libertății de navigație în ceea ce Washingtonul numește ape internaționale.

Armata chineză și-a dublat miercuri acuzațiile privind faptul că SUA perturbă pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, după ce o navă de război americană a trecut recent prin regiune. Provocările frecvente și demonstrațiile de putere făcute de partea americană au dovedit pe deplin că SUA perturbă pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și cea care creează riscuri de securitate în regiune”, a declarat Shi Yi, colonel superior și purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (PLA).

El a răspuns la o călătorie a distrugătorului american de rachete ghidate USS Benfold, care a traversat marți strâmtoarea Taiwan, a făcut publicitate, se arată într-o declarație a APL. Shi a declarat că PLA și-a trimis forțele navale și aeriene pentru a efectua urmărirea și monitorizarea de securitate a navei de război americane pe tot parcursul.

Călătoria USS Benfold la sud de China continentală a avut loc în aceeași zi cu rapoartele care susțin că președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va zbura luna viitoare în Taiwan, națiune insulară autonomă, declanșând un răspuns furios din partea Beijingului, care se opune cu fermitate oricărei astfel de acțiuni din partea Washingtonului.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Trupele Comandamentului Teatrului de Est al APL sunt în alertă maximă în orice moment pentru a proteja cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei, a adăugat colonelul militar chinez. PLA ar fi folosit portavionul său Shandong atunci când nava de război americană a navigat prin strâmtoarea Taiwan.

Strâmtoarea aglomerată desparte China continentală de Taiwan, pe care Beijingul îl numește „provincia sa separatistă”, în ciuda faptului că Taipei insistă asupra independenței sale din 1949. De asemenea, Beijingul a criticat Washingtonul pentru încălcările consecutive comise de navele de război americane în jurul insulelor Xisha și Nansha din Marea Chinei de Sud.