• China și-a apărat cu înverșunare poziția față de Ucraina.
  • Occidentul a criticat decizia sa de a nu califica Rusia drept agresor în conflict.
  • „Mâna invizibilă folosește criza ucraineană pentru a servi anumite agende geopolitice”, a declarat Qin.

Criza ucraineană pare să fie condusă de o mână invizibilă care împinge la prelungirea și escaladarea conflictului, a declarat marți ministrul chinez de externe Qin Gang. „Mâna invizibilă folosește criza ucraineană pentru a servi anumite agende geopolitice”, a declarat Qin în marja unei reuniuni anuale a parlamentului din China, făcând apel la începerea dialogului cât mai curând posibil.

„Conflictul, sancțiunile și presiunile nu vor rezolva problema… Procesul de discuții de pace ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, iar preocupările legitime de securitate ale tuturor părților ar trebui să fie respectate”, a declarat Qin. Reiterarea de către Qin a poziției Chinei cu privire la războiul din Ucraina vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Beijing și Uniunea Europeană, care a pus la îndoială sinceritatea Chinei ca mediator atunci când a refuzat să numească Rusia drept agresor în conflict.

Qin a mai spus că Beijingul nu a furnizat arme niciuneia dintre părțile implicate în conflictul ucrainean, în contextul în care oficialii americani au lansat avertismente puternice privind „consecințele” nespecificate pentru China, în cazul în care aceasta ar trimite ajutor letal Rusiei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„China nu este parte a crizei și nu a furnizat arme niciuneia dintre părțile implicate în conflict. Așadar, pe ce se bazează această discuție despre învinuiri, sancțiuni și amenințări la adresa Chinei? Acest lucru este absolut inacceptabil”.