• Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat reporterilor că nava a deviat de la cursul său înainte de a se rătăci pe cerul Americii Latine.
  • Într-o notă adresată ambasadei SUA la Beijing, Xie s-a referit la summitul dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping.
  • Washingtonul a precizat că traseul balonului a trecut pe deasupra mai multor situri potențial sensibile.

China a îndemnat luni la calm și reținere în contextul unei dispute diplomatice tot mai intense cu SUA din cauza doborârii unui balon civil” chinezesc deasupra Atlanticului.

Viceministrul de externe Xie Feng a declarat că SUA au afectat grav legăturile bilaterale prin utilizarea forței militare pentru a doborî balonul fără pilot din China, folosit pentru teste de zbor civile și în scopuri de cercetare, în special în domeniul meteorologiei”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat reporterilor că nava a deviat de la cursul său înainte de a se rătăci pe cerul Americii Latine și al Caraibelor din cauza unui caz de forță majoră. Ea a descris răspunsul SUA la un incident izolat” ca fiind „exagerat”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
SUNT INDIA ȘI JAPONIA XENOFOBE?
BRITNEY ȘI SAM ÎNCHEIE DIVORȚUL

Chestiunea ar trebui să fie tratată cu calm, fără a se recurge la forță”, a spus Mao. Ea a declarat că China a respectat întotdeauna dreptul internațional.

Nu va reprezenta nicio amenințare pentru nicio țară”, a spus purtătorul de cuvânt. Ne rezervăm dreptul de a răspunde în mod corespunzător”. Întrebată dacă China și SUA au comunicat pe această temă, Mao a spus că Beijingul a cerut în mod continuu SUA să trateze problema într-un mod clar, profesionist și reținut”.

Fără a ține cont de explicațiile repetate ale Chinei, insistența SUA de a folosi forța este în mod evident o reacție exagerată, iar China se opune cu fermitate”, a spus Mao. Viceministrul Xie a declarat că reacția militară a SUA a avut un impact serios și a afectat atât eforturile bilaterale, cât și progresul în stabilizarea legăturilor sino-americane,

Într-o notă adresată ambasadei SUA la Beijing, Xie s-a referit la summitul dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping, desfășurat în noiembrie la Bali, care a fost considerat pe scară largă ca fiind primul pas spre normalizarea legăturilor în deteriorare dintre cele două puteri. El a acuzat Washingtonul de încălcarea gravă a spiritului dreptului internațional”.

China își rezervă dreptul de a face în continuare reacțiile necesare…(pentru) a proteja drepturile și interesele legitime ale întreprinderilor chineze și pentru a susține interesele și demnitatea țării”.

SUA au doborât balonul sâmbătă, la ordinul direct al președintelui Biden. Washingtonul a declarat că balonul chinezesc a survolat țara timp de mai multe zile. Rămășițele dirijabilului au căzut în mare și erau recuperate pentru a se cunoaște detaliile unei misiuni folosite de RPC (Republica Populară Chineză) în încercarea de a supraveghea situri strategice din zona continentală a Statelor Unite”, a precizat Departamentul american al Apărării.

China a recunoscut vineri că balonul îi aparținea, asigurând că este un dirijabil civil folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”. Washingtonul a precizat că traseul balonului a trecut pe deasupra mai multor situri potențial sensibile”, ceea ce contrazice explicația Beijingului. Descoperirea balonului spion” în spațiul aerian american a declanșat o criză diplomatică între SUA și China.