China mobilizează 42 avioane și opt nave, amenințând Taiwanul cu invazia după ce premierul de la Taipei a efectuat o vizită în SUA

In this photo taken May 2022 released on Friday, May 27, 2022 by the Taiwan Ministry of National Defense, a Taiwan self-made anti-ship Brave Wind II or Hsiung Feng II missile is launched from a war ship in Taiwan's eastern waters off Pingtung County in Southern Taiwan. Taiwan military recently conducted annual missile drills to test the combat readiness and demonstrate firepower of the armed forces including the launching of various types of anti-air and anti-ship missiles including U.S. made Standard missile from war ships and coast guard patrol boats in the island's eastern waters. (Taiwan Ministry of National Defense via AP)

Vizita care a stârnit furie

Lai, favoritul pentru a deveni președintele Taiwanului în alegerile din ianuarie, s-a întors la Taipei din Statele Unite vineri.

Republica Populară Chineză condusă de comuniști din 1949, care consideră Taiwanul (Republica Chineză guvernată democratic) drept propriul său teritoriu, a venit cu noi amenințări, scrie Reuters.

Comandamentul Armatei Populare de Eliberare a declarat într-un scurt comunicat că efectuează patrule de pregătire pentru lupte navale și aeriane în jurul insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat 42 de avioane și opt nave chineze implicate în exerciții în jurul insulei de sâmbătă dimineața și că a desfășurat nave și avioane ca răspuns.

26 de avioane chineze au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwanului, lată de 100 km.

Amenințările vin și după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen a efectuat o vizită în Paraguay, unul dintre puținii aliați diplomatici ai Taiwanului. Tsai a făcut o escală în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu oficiali americani de rang înalt, ceea ce a stârnit furia Chinei.

Beijingul a acuzat Washingtonul că încurajează mișcarea de independență a Taiwanului și de a submina stabilitatea regională.

Statele Unite au reiterat că susțin apărarea Taiwanului și că se opun oricărui atac chinez asupra insulei. Washingtonul a cerut Beijingului să renunțe la amenințările militare și să reia dialogul cu Taipeiul. Totuși, China nu recunoaște legitimitatea guvernului taiwanez și refuză orice contact oficial sau negociere.

China amenință cu invazia pe WeChat

O divizie a Armatei Populare de Eliberare a Chinei, care supraveghează strâmtoarea Taiwan, a lansat un videoclip pe WeChat care pare să arate cum trupele sale practică o invazie de coastă a insulei autonome.

Deşi postul nu a menţionat în mod direct Taiwanul, Comandamentul Teatrului de Est efectuează în mod regulat exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan, potrivit The Guardian. 

Melodia prezentată în videoclip conţinea versuri şi fraze evocatoare precum „treceţi peste poarta oraşului şi peste zidul înalt” şi „oricât de întuneric este, nu vă fie teamă… înaintaţi şi câştigaţi cei mai călduroşi ani”.

De ce forțe armate dispun China și Taiwan?

China dispune de o armată alcătuită din 2 milioane de soldaţi activi, depăşind cu mult cei 170.000-180.000 de soldaţi ai Taiwanului.

Flota de avioane militare a Chinei însumează 3.166, dintre care peste 1.000 sunt avioane de luptă, în timp ce Taiwanul poate strânge doar 737 de avioane în total.

Şi Beijingul poate disloca 730 de nave navale, inclusiv două portavioane uriaşe de pe care pot lansa atacuri aeriene, 78 de submarine şi 50 de distrugătoare.

Jocurile de război neîncetate ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan şi declaraţia recentă a lui Xi că „China nu va renunţa niciodată la dreptul de a folosi forţa” stârnesc îngrijorări. 

Partidul Comunist Chinez vede Taiwanul ca pe o provincie renegată care trebuie să fie readusă sub controlul Beijingului după 70-80 ani. Dictatorul Xi Jinping a spus că este dispus să facă prin forţă.Rusia şi China au lansat nave de război pentru a efectua patrule în Oceanul Pacific şi pentru a efectua antrenament de salvare şi exerciţii pentru contracararea atacurilor aeriene, a anunţat vineri Ministerul Apărării din Moscova.

Taiwanul organizează frecvent exerciţii de apărare pentru armata sa, în vreme ce la Camp David, preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu premierul Japoniei Fumio Kishida şi cu preşedintele Coreii de Sud Yoon Seok-youl pentru a-şi întări alianţa militară împotriva agresiunii Chinei şi a Coreii de Nord.Conflictul dintre Taiwan şi China se anunţă a fi ca o luptă între David şi Goliat.

CIA: Xi a îndemnat armata să fie gata de război până în 2027

Dar directorul CIA, William Burns, a susţinut în februarie 2023 că Xi a instruit armata ţării sale să „fie pregătită până în 2027” să invadeze Taiwan.

„Ştim, aşa cum a fost făcut public, că preşedintele Xi a instruit Armata de Eliberare a Poporului chinez să fie pregătită până în 2027 să invadeze Taiwan, dar asta nu înseamnă că a decis să invadeze în 2027 sau în orice alt an”, a declarat Burns pentru emisiunea „Face the Nation” de la CBS.

Potrivit Daily Mail, agresiunea Chinei asupra Taiwanului ar fi condamnat pe scară largă de către partenerii săi comerciali occidentali, iar Xi are retrospectiva de a urmări răspunsul economic dăunător impus de puterile occidentale asupra Rusiei după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

Iar lansarea unei invazii ar risca declanşarea unui răspuns militar din partea singurei puteri mondiale ale cărei forţe armate au puterea de a depăşi dimensiunea uriaşă a Armatei Populare de Eliberare – Statele Unite. 

Exit mobile version