• China intenţionează să închidă în 16-18 aprilie spaţiul aerian la nord de Taiwan din cauza lansării unui satelit.
  • Măsura a provocat îngrijorare în regiune, din cauza tensiunilor ridicate dintre China şi Taiwan.
  • China a încheiat recent exerciţii militare în apropierea Taiwanului.

China intenționează să închidă spațiul aerian la nord de Taiwan timp de aproximativ o jumătate de oră săptămâna viitoare, față de trei zile anunțate inițial, din cauza căderii unui obiect de la un vehicul de lansare a unui satelit, au declarat oficiali din Taiwan și Coreea de Sud, scrie presa din străinătate.

Măsura a provocat îngrijorare în regiune, din cauza tensiunilor ridicate dintre China şi Taiwan.

Japonezii au anunţat miercuri că au primit o informare de la China cu privire la o zonă de interdicţie aeriană în apropierea Taiwanului în perioada 16-18 aprilie, adăugând că restricţia are legătură cu activităţile aerospaţiale. Ulterior, Ministerul Transporturilor din Taiwan a anunţat că în urma unui protest, restricţia a fost redusă la doar 27 de minute şi se va aplică duminică.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Şi Ministerul Transporturilor din Coreea de Sud a declarat că închiderea spaţiului aerian este legată de lansarea satelitului.

Anul trecut, China a impus restricţii similare în timpul exerciţiilor militare din jurul Taiwanului. Atunci au existat perturbări semnificative ale zborurilor din regiune.

ȘTIRE INIȚIALĂ

China intenţionează să închidă în 16-18 aprilie spaţiul aerian la nord de Taiwan, ceea ce ar perturba zborurile din întreaga regiune, au afirmat patru surse informate despre problemă.

Agenţia nu a reuşit să obţină comentarii din partea ministerelor de externe de la Beijing şi Taipei, scrie Reuters. Reuters protejează identitatea surselor, dar precizează că toate sunt din afara Chinei.

Oficialii respectivi au declarat, sub rezerva anonimatului, că interdicţia va afecta regiunea de informaţii de zbor din nordul Taiwanului şi că nu cunosc motivele deciziei Beijingului.

China a încheiat recent exerciţii militare în apropierea Taiwanului, desfăşurate timp de câteva zile ca reacţie la vizita în Statele Unite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care s-a întâlnit în California cu liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul american.

Unul din oficiali, informat direct despre situaţie, a apreciat că interdicţia de zbor va avea consecinţe asupra a 60-70% din cursele aeriene între nord-estul şi sud-estul Asiei, precum şi între Taiwan şi Coreea de Sud, Japonia şi America de Nord.

OPSGROUP – asociaţie a industriei aviatice care emite avertismente despre riscurile în domeniu – arată că restricţiile impuse în august anul trecut, în timpul unor manevre militare chineze, au perturbat zborurile în regiune, unii piloţi fiind nevoiţi să ia decizia de a alimenta avioanele cu cantităţi mai mari de carburant.

Citește și:

20 de nave militare – jumătate din China și jumătate din Taiwan – se află lângă linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan

China, „pregătită de atac” cu Taiwan. SUA trimite nave în apropierea insulelor disputate. Reacţia Uniunii Europene

China consideră că și-a testat „cu succes” capacitatea de luptă în manevrele din jurul Taiwanului. Casa Albă: SUA nu sprijină independența Taiwanului