• China se va confrunta cu o nouă creștere masivă a numărului de infecții COVID-19 în următoarele săptămâni, a avertizat un oficial din domeniul sănătății.
  • Experții spun că, China s-ar putea confrunta anul viitor cu peste un milion de decese cauzate de COVID.
  • O campanie de vaccinare a vârstnicilor care a început în urmă cu trei săptămâni nu a dat încă roade.

China se va confrunta cu o nouă creștere masivă a numărului de infecții COVID-19 în următoarele săptămâni, a avertizat un oficial din domeniul sănătății, ceea ce ridică îngrijorări la nivel mondial cu privire la posibile mutații și la o reapariție a virusului.

Aproape 37 de milioane de persoane din această țară ar fi putut contracta virusul în această săptămână, în urma unei schimbări surprinzătoare a guvernului în ceea ce privește politicile sale stricte de izolare, care se preconizează că va copleși sistemul de sănătate al țării și va perturba economia globală. La începutul acestei luni, China a început să își desființeze politica zero-COVID” de izolare strictă și de testare, devenind astfel ultima mare țară care se îndreaptă spre o viață cu virusul.

În conformitate cu aceste reguli draconice, orașe întregi erau închise dacă erau raportate doar câteva cazuri, ceea ce a declanșat proteste în masă și tulburări civile în rândul populației. Măsurile de reținere au încetinit economia la cea mai mică rată de creștere din aproape jumătate de secol, blocând lanțurile de aprovizionare și comerțul mondial.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Pe termen scurt, se așteaptă și mai multe perturbări pe măsură ce muncitorii chinezi se îmbolnăvesc din ce în ce mai mult. Autoritățile chineze au încercat să minimalizeze răspândirea virusului, oficialii din domeniul sănătății raportând mai puțin de 4.000 de noi cazuri locale simptomatice de COVID la nivel național pentru 22 decembrie și nici un nou deces din cauza COVID pentru a treia zi consecutivă.

Cu toate acestea, guvernul a fost acuzat că a măsluit statisticile prin restrângerea criteriilor pentru decesele cauzate de COVID, ceea ce a provocat critici din partea multor experți în boli. Firma de date medicale Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, estimează că mai mult de 5.000 de persoane mor probabil în fiecare zi din cauza COVID, oferind un contrast puternic cu datele oficiale de la Beijing privind epidemia actuală din țară.

Experții spun că, China s-ar putea confrunta anul viitor cu peste un milion de decese cauzate de COVID. Schimbarea bruscă a politicii Chinei a luat pe nepregătite un sistem de sănătate fragil, spitalele fiind în căutare de paturi și sânge, farmaciile de medicamente și autoritățile grăbindu-se să construiască clinici.

O campanie de vaccinare a vârstnicilor care a început în urmă cu trei săptămâni nu a dat încă roade. Rata generală de vaccinare din China este de peste 90%, dar rata pentru adulții care au făcut vaccinuri de rapel scade la 57,9%, și la 42,3% pentru persoanele cu vârsta de 80 de ani și mai mult, potrivit datelor guvernamentale. Potrivit rapoartelor, China a cheltuit mult pentru carantină și facilități de testare în ultimii trei ani, dar nu a reușit să își consolideze spitalele și clinicile existente și să își formeze personalul medical.

„Există o lipsă incredibilă de pregătire pentru venirea virusului, în ciuda faptului că au avut … avertismente ample”, a declarat Leong Hoe Nam, medic specialist în boli infecțioase la clinica Rophi din Singapore. Țara a dezvoltat nouă vaccinuri diferite împotriva COVID de la începutul epidemiei, dar acestea sunt în general considerate mai puțin eficiente decât omologii lor occidentali.

În timp ce COVID face ravagii în China, locuitorii care înainte se confruntau cu perioade lungi de izolare învață acum să trăiască cu virusul. Profesorul chinez Yang Zengdong, a cărui întreagă familie se izolează în apartamentul lor din centrul orașului Shanghai, după ce s-a îmbolnăvit de COVID, salută schimbarea de politică. Cu doar câteva săptămâni în urmă, ar fi fost trimiși cu toții într-un centru de carantină, iar clădirea lor ar fi fost închisă.

„Când mă gândesc la această situație, sentimentul meu este pur și simplu, wow, suntem atât de norocoși pentru că acum ne putem izola acasă”, a declarat Yang pentru Reuters. „Acest val este ceva cu care trebuie să ne confruntăm, pentru că este imposibil să rămânem închiși pentru totdeauna ”.