• Cele trei țări au anunțat un nou acord de cooperare în domeniul apărării.
  • Această decizie a dus la o reacție politică puternică pe plan intern în Australia și Marea Britanie, precum și din partea Franței.
  • Prim-ministrul Australiei, a lansat joi o „invitație deschisă” la o serie de discuții cu președintele chinez Xi Jinping.

Imediat după ce cele trei țări au anunțat un nou acord de cooperare în domeniul apărării, China a avertizat SUA, Marea Britanie și Australia să renunțe la atitudinea lor de „război rece” sau riscă să își afecteze propriile interese.

Joi, cei trei președinți au demarat colaborarea trilaterală în domeniul securității Aukus prin intermediul unei transmisii video, care va implica un plan de 18 luni pentru a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară, scrie TheGuardian.

Această decizie a dus la o reacție politică puternică pe plan intern în Australia și Marea Britanie, precum și din partea Franței, al cărei contract de submarine în valoare de 90 de miliarde de dolari cu Australia s-a reziliat subit.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cu toate că niciunul dintre cei trei lideri occidentali care au participat nu au intenționat să ceară și o părere de la Beijing, se crede că acordul este un răspuns la expansionismul și agresivitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud și împotriva Taiwanului.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a subliniat necesitatea de a păstra un „Indo-Pacific liber și deschis” și de a aborda „situația strategică actuală a regiunii”.

Reacția purtătoarei de cuvânt a Ministerului chinez de Externe

Zhao Lijian, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a afirmat că hotărârea Statelor Unite și a Marii Britanii de a transfera tehnologie extrem de sensibilă a submarinelor cu propulsie nucleară către Australia este un exemplu de standarde duble „extrem de iresponsabile”.

„Comunitatea internațională, inclusiv țările vecine, au ajuns să pună la îndoială angajamentul [Australiei] față de neproliferarea nucleară”, a declarat Zhao, potrivit unei traduceri difuzate de ABC News. „China va monitoriza îndeaproape situația”.

Potrivit lui Zhao, cele trei țări „ar trebui să renunțe la mentalitatea învechită a războiului rece, care se rezumă la suma zero, și la conceptele geopolitice înguste, să respecte aspirațiile popoarelor din regiune și să facă mai multe lucruri care să conducă la pace, stabilitate și dezvoltare regională, altfel vor sfârși prin a-și afecta propriile interese”.

Cu puțin timp în urmă, când i s-a cerut un răspuns la anunțul lui Aukus, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, a precizat că țările „nu ar trebui să construiască blocuri de excludere care să vizeze sau să dăuneze intereselor unor terțe părți”. În special, acestea ar trebui să se debaraseze de ”mentalitatea de război rece și de prejudecățile ideologice”.

Care este situația actuală din Pacific?

Evoluția militară a Chinei s-a intensificat și a devenit mult mai activă în regiune, cu intruziuni aproape zilnice în zona de apărare aeriană a Taiwanului. Temerile că o ciocnire în Marea Chinei de Sud sau în strâmtoarea Taiwan s-ar putea transforma într-un război sunt din ce în ce mai mari.

Scott Morrison, prim-ministrul Australiei, a lansat joi o „invitație deschisă” la o serie de discuții cu președintele chinez Xi Jinping, precizând că este pregătit să abordeze problemele Chinei. Discuția se va axa pe fondul deteriorării relațiilor bilaterale și comerciale, comunicarea dintre cele două administrații a fost practic oprită.

Alianța, care marchează sfârșitul unui acord de 90 de miliarde de dolari semnat de Australia cu compania franceză Naval Group în 2016 pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de submarine din clasa Collins, a fost criticată de ministrul francez de externe. Australia a fost acuzată de Franța că a încălcat „litera și spiritul” acordului.

Flota va fi fabricată în Adelaide, Australia devenind astfel a șasea țară din lume care va desfășura submarine cu propulsie nucleară. Acestea nu vor transporta arme nucleare, potrivit lui Morrison. Tratatele de neproliferare au fost semnate de Australia.

Noua Zeelandă, care a interzis de peste trei decenii intrarea în apele sale teritoriale a navelor cu propulsie nucleară, a reafirmat că nu va exista nicio excepție pentru Australia și că submarinele nu vor avea voie să intre.

Analiștii au observat că omisiunea Noii Zeelande din acord este „evidentă”, dar premierul Jacinda Ardern a declarat că acesta „nu modifică în niciun fel” acordurile actuale de informații cu cele trei țări și Canada, al cincilea membru al grupului Five Eyes.