• Tensiunile între China și Taiwan au escaladat.
  • Beijingul a avertizat statul insular Taiwan că orice tentativă de a-și declara independența „va duce la război”.
  • China şi-a intensificat recent activităţile militare în apropierea insulei.

China pune din nou presiune pe statul insular Taiwan, iar tensiunile dintre cele două părți sunt departe de a se încheia. Recent, Beijingul a lansat un avertisement surprinzător către Taiwan, cum că orice tentativă de a-și declara independența „va duce la război”, potrivit BBC.

În prezent, China efectuează exerciții militare în zona Tawianului, iar avioanele de luptă chineze au efectuat exerciții la limita insulei. În continuare, China consideră că statul Taiwan este doar o provincie separatistă, dar acesta din urmă, care are circa 24 de milioane de locuitori, se consideră autonom, cu propria constituție, armată și lideri aleși.

SUA, rămâne de partea Taiwanului

„Transmitem forțelor de indepedență din Taiwan un mesaj foarte serios: cine se joacă cu focul se arde, iar independența Taiwanului înseamnă război”, a declarat Wu Qian, ministrul chinez al Apărării, în timpul unei conferințe de presă susținută joi.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Având pe umeri presiunea Beijingului, Taiwanul are, totuși, parte de susținerea Statelor Unite. Joi, Pentagonul şi-a reafirmat sprijinul de lungă durată pentru dreptul la autoapărare al Taiwanului. SUA a mai anunțat a anunțat că nu există motive pentru ca tensiunile dintre China şi Taiwan să conducă în mod necesar la o confruntare.