• Asia de Sud-Est a fost mult timp o zonă de fricțiune geopolitică între marile puteri.
  • Wang a declarat luni că i-a spus lui Blinken că ambele părți ar trebui să discute despre stabilirea unor reguli pentru interacțiuni pozitive.
  • Washingtonul afirmă că rămâne angajat în politica sa O singură China și nu încurajează independența Taiwanului.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avertizat luni, în cadrul unui discurs politic susținut în capitala Indoneziei, că țările ar trebui să evite să fie folosite ca piese de șah” de marile puteri într-o regiune care, în opinia sa, riscă să fie remodelată de factori geopolitici. China anunță că multe țări din regiune sunt presate să ia partea cuiva.

Ar trebui să izolăm această regiune de calculele geopolitice… să nu fie folosită ca piese de șah de rivalitatea marilor puteri și de coerciție, a spus el, adăugând: Viitorul regiunii noastre ar trebui să fie în propriile noastre mâini.

Asia de Sud-Est a fost mult timp o zonă de fricțiune geopolitică între marile puteri, având în vedere importanța sa strategică, țările din regiune fiind acum precaute de a fi prinse în mijlocul rivalității dintre SUA și China. Accentuând tensiunile, China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud ca teritoriu al său, pe baza a ceea ce spune că sunt hărți istorice, ceea ce o pune în contradicție cu unele țări ASEAN, care spun că aceste revendicări sunt incompatibile cu dreptul internațional.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Discursul lui Wang are loc la doar câteva zile după ce a participat la reuniunea miniștrilor de externe ai G20 din Bali și pe fondul unei diplomații chineze intense, care l-a făcut să facă o serie de opriri în regiune în ultimele săptămâni. În marja reuniunii G20, Wang a avut o întâlnire de cinci ore cu secretarul de stat american Antony Blinken, ambii descriind primele lor discuții personale din octombrie ca fiind sincere.

Wang a declarat luni că i-a spus lui Blinken că ambele părți ar trebui să discute despre stabilirea unor reguli pentru interacțiuni pozitive și să susțină împreună regionalismul în Asia-Pacific. Elementele de bază sunt sprijinirea centralității ASEAN, susținerea cadrului corporativ regional existent, respectarea drepturilor și intereselor legitime ale fiecăruia în Asia-Pacific, în loc să urmărească antagonizarea sau limitarea celeilalte părți, a spus Wang.

Răspunzând la o întrebare despre Taiwan după discursul său, Wang a declarat că Washingtonul prin denaturarea și golirea politicii O singură China, încearcă să joace cartea Taiwanului pentru a perturba și a limita dezvoltarea Chinei.

Tensiunile dintre Beijing și Taipei au escaladat în ultimele luni, deoarece armata chineză a efectuat misiuni aeriene repetate deasupra strâmtorii Taiwan, calea navigabilă care separă insula de China. China consideră Taiwanul teritoriul său sacru și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a asigura o eventuală unificare.

Washingtonul afirmă că rămâne angajat în politica sa O singură China și nu încurajează independența Taiwanului, dar Statele Unite trebuie să ofere Taiwanului mijloacele necesare pentru a se apăra, în conformitate cu Legea americană privind relațiile cu Taiwanul.