China cere NATO să nu creeze haos în Asia. Țara respinge eticheta de „susținător” al Rusiei

China a acuzat NATO că își caută securitatea pe seama altora și a cerut alianței să nu aducă același „haos” în Asia. China a respins eticheta de „favorizator” al invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând că NATO nu ar trebui să creeze haos în regiune.

Guvernul chinez a criticat NATO și spune că își urmărește propriile interese de securitate într-un mod care subminează securitatea altora. China a avertizat NATO să nu își extindă influența și operațiunile în Asia-Pacific, avertizând alianța să nu repete „haosul” pe care l-a adus în alte regiuni.

Declarația unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a fost făcută la o zi după ce NATO a catalogat China drept un „facilitator decisiv” al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„Promovarea de către NATO a responsabilității Chinei în problema Ucrainei este nerezonabilă și are motive sinistre”, a declarat purtătorul de cuvânt Lin Jian în cadrul unui briefing. Jian spune că țara are o poziție corectă și obiectivă cu privire la problema Ucrainei.

China s-a rupt de Statele Unite și de aliații săi europeni în ceea ce privește războiul din Ucraina, refuzând să condamne invazia Rusiei sau chiar să se refere la aceasta ca la un act de agresiune din respect pentru Moscova, scrie AP. Comerțul său cu Rusia a crescut de la invazie, compensând cel puțin parțial impactul sancțiunilor occidentale.

Exit mobile version