- Președintele Trump a impus tarife de 10% asupra importurilor chinezești, invocând necesitatea de a aborda problema traficului de droguri ilegale.
- China a răspuns rapid prin represalii comerciale și anchete anti-monopol asupra unor companii americane, cum ar fi Google.
- Deși există o procedură OMC pentru soluționarea disputelor, funcționarea organismului este afectată de refuzul SUA de a numi noi judecători.
China a acuzat SUA că fac „afirmații nefondate și false” cu privire la rolul său în comerțul cu fentanil pentru a justifica tarifele aplicate produselor chineze, scrie BBC.
Advertisment
Plângerea a fost depusă la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) la o zi după ce președintele american Donald Trump a majorat cu 10% taxele de frontieră pentru produsele chinezești, o măsură despre care a spus că este menită să abordeze un aflux de droguri ilegale. În plângerea depusă, China a afirmat că măsurile sunt „discriminatorii și protecționiste” și încalcă normele comerciale.
Disputa vine în contextul în care planurile lui Trump privind tarifele – o taxă pe care a declarat că dorește să o vadă impusă asupra tuturor livrărilor străine în țară – provoacă incertitudine în peisajul comercial global. Trump a declarat că tarifele vor încuraja firmele să își fabrice produsele în SUA, exprimându-și în mod repetat îngrijorarea cu privire la dimensiunea deficitului comercial al Americii.
Recomandări
Dar acțiunile sale împotriva Chinei – pe care a amenințat că le va extinde pentru a include Canada, Mexic și Europa – au stârnit îngrijorări cu privire la impactul acestora asupra economiei globale, inclusiv în SUA, deoarece întreprinderile răspund incertitudinii comerciale prin amânarea investițiilor sau prin transferarea noilor costuri către clienți.
Importurile din SUA au atins în decembrie cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, deoarece întreprinderile au reacționat la amenințările cu tarifele, grăbindu-se să obțină jucării, telefoane mobile și computere fabricate în străinătate. Valoarea bunurilor aduse în SUA a crescut cu 4% față de noiembrie, ajungând la 293,1 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor în 1992, a anunțat miercuri Departamentul Comerțului. Creșterea a contribuit, de asemenea, la cel mai mare deficit comercial, sau decalaj, între exporturi și importuri din ultimii aproape doi ani.
Tarifele au provocat, de asemenea, tensiuni politice, inclusiv represalii din partea Chinei, care a răspuns la mișcarea lui Trump cu tarife la mărfurile americane și o anchetă anti-monopol asupra Google, printre alte măsuri. Rapiditatea cu care China și-a depus plângerea la OMC este un indiciu al pregătirii Beijingului pentru lupta comercială. Miercuri, Bloomberg a raportat, de asemenea, că autoritatea de reglementare anti-monopol a țării se pregătește pentru o posibilă investigație privind politicile Apple și taxele App Store, afectând acțiunile companiei.
„Mișcările lui Trump – care au inclus ordinul de încetare a scutirii de taxe vamale pentru coletele cu o valoare mai mică de 800 de dolari – vor fi un „șoc” major pentru unele firme, precum Shein și Temu, deoarece erodează capacitatea de a oferi prețuri foarte mici”, a declarat Mark Williams, economist șef pentru China la Capital Economics.
Procedurile OMC acordă SUA și Chinei 60 de zile pentru a-și soluționa disputa prin consultări, moment în care China are dreptul de a solicita adjudecarea de către un grup de judecători. Însă grupul final al OMC care soluționează litigiile comerciale – cunoscut sub numele de organism de apel – rămâne în imposibilitatea de a funcționa, deoarece SUA refuză să aprobe numirea de noi judecători în cadrul acestui organism. De asemenea, SUA au ignorat o constatare anterioară a OMC potrivit căreia tarifele anterioare pentru oțel și aluminiu, impuse în timpul primului mandat al lui Trump, erau contrare normelor.
China a fost țara cu cel mai mare deficit de bunuri în decembrie, trimițând în SUA cu 25,3 miliarde de dolari mai mult decât a cumpărat. Uniunea Europeană, o țintă a amenințărilor tarifare ale lui Trump, a avut al doilea cel mai mare deficit. În schimb, SUA s-au bucurat de un mic excedent de 2,3 miliarde de dolari în comerțul cu mărfuri cu Regatul Unit.
În ansamblu, deficitul comercial al SUA, inclusiv al serviciilor, a crescut cu 17% anul trecut, ajungând la un total de 918,4 miliarde de dolari, deoarece importurile au crescut mai rapid decât exporturile. În decembrie, deficitul comercial de bunuri și servicii a fost de 98,4 miliarde de dolari, cel mai ridicat din martie 2022, a declarat Departamentul Comerțului.
Citește și
- Donald Trump a ordonat excluderea literei „T” din „LGBTQ+”. Comunitatea din Republica Moldova a reacționat la decizia Președintelui
- O statuie de bronz de 3,6 metri a fost dezvelită în Times Square pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a lui Cristiano Ronaldo
- STUDIU. Interzicerea telefoanelor în școli nu îmbunătățește notele elevilor. Ce spune Ligia Deca
Partenerii noștri