• UE a impus taxe de 8% până la 35% pe EV-urile chinezești.
  • Ministerul chinez al Comerțului a anunțat decizia de contestare.
  • Disputa se referă la măsurile definitive și provizorii ale UE.
  • UE plănuiește să trimită o echipă de negociere în China.

China a declarat luni că a lansat o dispută la Organizația Mondială a Comerțului împotriva taxelor definitive ale UE asupra vehiculelor electrice fabricate în China, conform POLITICO.

Reacția Chinei la taxele pe EV

Beijingul a amenințat că va da în judecată UE săptămâna trecută, după ce UE și-a finalizat decizia de a impune taxe de 8% până la 35% asupra mărcilor chineze de vehicule electrice. Taxele au fost impuse după ce o anchetă de un an a constatat că producătorii chinezi au beneficiat de subvenții neloiale.

Ministerul chinez al Comerțului a declarat că „pentru a proteja interesele de dezvoltare ale industriei vehiculelor electrice și cooperarea globală pentru transformarea ecologică, China a decis să depună o plângere împotriva măsurilor antisubvenții finale ale UE”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Un oficial al OMC a confirmat că plângerea a fost depusă.
Acum putem confirma că a fost primită o cerere din partea Chinei pentru consultări cu Uniunea Europeană cu privire la taxele compensatorii definitive ale UE privind vehiculele electrice”, a declarat oficialul.

Această nouă cerere se referă la măsurile definitive ale UE, la ancheta sa și la măsurile provizorii, care au făcut obiectul unui litigiu anterior lansat de China la 9 august.

Este cea mai recentă salvă în escaladarea tensiunilor comerciale dintre Beijing și Bruxelles. Între timp, se așteaptă ca UE să trimită iminent o echipă de negociere în China, în încercarea de a găsi un compromis cu Beijingul, în temeiul căruia producătorii să își asume angajamente privind prețurile minime, care ar face ca taxele să devină fără obiect.

China solicită consultări cu UE, primul pas în soluționarea oricărui litigiu în cadrul OMC, care vor dura 60 de zile înainte de a se putea solicita unui grup special să se pronunțe asupra litigiului. Cu toate acestea, cel mai înalt organism de apel al OMC nu funcționează din cauza lipsei de judecători cauzată de frustrările Statelor Unite față de organizație.

Cu toate acestea, China și UE ar putea să își soluționeze cazul prin intermediul sistemului de rezervă, cunoscut sub numele de MPIA, din care ambele sunt membre.

Citește și