- Se așteaptă ca submarinele să fie echipate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, oferind un efect de descurajare puternic.
- Australia a anunțat luni că va cumpăra până la cinci submarine americane cu propulsie nucleară.
- Wang i-a acuzat pe cei trei aliați occidentali că au instigat o cursă a înarmărilor, spunând că acordul de securitate este „un caz tipic de mentalitate de război rece”.
China a avertizat marți că Australia, Marea Britanie și Statele Unite merg pe „o cale de eroare și pericol”, după ce au dezvăluit un acord cu submarinele cu propulsie nucleară.
Australia a anunțat luni că va cumpăra până la cinci submarine americane cu propulsie nucleară, apoi va construi un nou model cu tehnologie americană și britanică, în cadrul unui plan ambițios de a crește mușchiul occidental în Asia-Pacific în fața unei Chine în ascensiune.
Președintele american Joe Biden a subliniat că Australia, care s-a alăturat alianței cu Washington și Londra cunoscută ca AUKUS în urmă cu 18 luni, nu va primi arme nucleare.
Cu toate acestea, achiziționarea de submarine propulsate de reactoare nucleare plasează Australia într-un club de elită și în fruntea eforturilor conduse de SUA de a respinge expansiunea militară chineză.
Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, a declarat: „Cea mai recentă declarație comună a SUA, Regatul Unit și Australia demonstrează că cele trei țări, de dragul propriilor interese geopolitice, ignoră complet preocupările comunităților internaționale și merg mai departe și mai departe pe calea erorii și a pericolului”.
Wang i-a acuzat pe cei trei aliați occidentali că au instigat o cursă a înarmărilor, spunând că acordul de securitate este „un caz tipic de mentalitate de război rece”.
Vânzarea de submarine „constituie un risc sever de proliferare nucleară și încalcă scopurile și obiectivele Tratatului de neproliferare”, a spus Wang la o conferință de presă regulată la Beijing.
Organismul de supraveghere nuclear al ONU a spus că trebuie să se asigure că nu există riscuri de proliferare din acord.
„În cele din urmă, Agenția trebuie să se asigure că nu vor exista riscuri de proliferare din acest proiect”, a spus șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
Moscova, care a încercat să-și consolideze legăturile cu China, a acuzat, de asemenea, Occidentul că a provocat „ani de confruntare” în regiunea Asia-Pacific.
„Lumea anglo-saxonă, odată cu crearea unor structuri precum AUKUS și cu avansarea infrastructurilor militare NATO în Asia, pariază serios pe mulți ani de confruntare”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în comentarii televizate.
„Stabilitate de decenii”
Anunțul de luni a venit la un eveniment la o bază navală din San Diego, California, unde Biden i-a găzduit pe premierul australian Anthony Albanese și pe prim-ministrul britanic Rishi Sunak.
Cu un submarin nuclear american de clasă Virginia acostat în spatele podiumului trio-ului, Biden a spus că Statele Unite au „asigurat stabilitatea în Indo-Pacific timp de decenii” și că alianța submarinelor va întări „perspectiva păcii pentru deceniile următoare”.
Albanese a spus că acordul reprezintă cea mai mare investiție în capacitatea de apărare a Australiei „din toată istoria noastră”. Se așteaptă ca submarinele să fie echipate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, oferind un efect de descurajare puternic.
Guvernul australian estimează că proiectul de mai multe decenii va costa aproape 40 de miliarde de dolari în primii 10 ani și va crea aproximativ 20.000 de locuri de muncă. Albanese a subliniat că Australia este acum doar a doua țară, după Marea Britanie, căreia i se acordă acces la secretele nucleare navale ale SUA.