China denunţă declaraţia liderilor G7 şi cere grupului să nu mai calomnieze ţara: „Vom riposta!”

China suferă de trufie, furie și paranoia. Acestea sunt elementele care ar putea contura o nouă criză globală în Asia de Est Sursa Foto: Profimedia
  • Ambasada Chinei de la Londra a transmis că este extrem de nemulţumită şi se opune cu hotărâre la menţiunile despre Xinjiang, Hong Kong şi Taiwan.
  • „China este o țară iubitoare de pace, care pledează pentru cooperare”, transmite Ambasada Chinei.
  • Liderii G7 au cerut duminică Chinei să respecte drepturile omului în regiunea musulmană Xinjinag, Hong Kongului să păstreze un grad înalt de autonomie.

China a denunţat luni o declaraţie a liderilor Grupului celor Şapte în care Beijingul a fost certat cu privire la o serie de probleme, precizând că este un amestec grav în afacerile interne ale ţării, transmite Reuters.

Liderii G7 au cerut duminică Chinei să respecte drepturile omului în regiunea musulmană Xinjinag, Hong Kongului să păstreze un grad înalt de autonomie şi a subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwanului – toate, probleme extrem de sensibile pentru Beijing.

Prin urmare, Ambasada Chinei de la Londra a transmis că este extrem de nemulţumită şi se opune cu hotărâre la menţiunile despre Xinjiang, Hong Kong şi Taiwan care denaturează faptele şi prezintă „intenţii sinistre ale câtorva ţări precum Statele Unite”.

„Nu trebuie intervenit în afacerile interne ale Chinei, reputaţia Chinei nu trebuie calomniată şi interesele Chinei nu trebuie încălcate”, se arată în declaraţie.

„China este o țară iubitoare de pace, care pledează pentru cooperare. Ne vom apăra suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare, şi vom riposta la tot felul de nedreptăţi şi încălcări impuse”, adaugă Ambasada.

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a afirmat că declaraţia de duminică de la G7 este o mişcare semnificativă pentru grup, în timp ce liderii s-au adunat în jurul nevoii de a „contracara şi de a concura” cu China pentru provocări care variază de la protejarea democraţiei până la cursa tehnologică.