China desfășoară exerciții militare în apropierea Taiwanului, provocând reacții din partea SUA

Armata Chinei a început luni o nouă rundă de exerciții militare în apropierea Taiwanului, descriindu-le ca un avertisment pentru „actele separatiste ale forțelor care militează pentru independența Taiwanului”, ceea ce a stârnit reacții de condamnare din partea guvernelor din Taipei și Washington, scrie Reuters. Taiwan, un teritoriu democratic pe care China îl consideră parte integrantă a sa, se află în alertă după discursul de Ziua Națională al președintelui Lai Ching-te, care a fost criticat de Beijing. În discursul său, Lai a afirmat că China nu are dreptul de a reprezenta Taiwanul, chiar dacă a oferit deschiderea pentru cooperare.

Comandamentul Teatrului Estic al armatei chineze a anunțat că exercițiile denumite „Joint Sword-2024B” se desfășoară în Strâmtoarea Taiwan și în zonele de nord, sud și est ale insulei. Într-o declarație oficială, au subliniat că exercițiile constituie o operațiune legitimă și necesară pentru protejarea suveranității naționale și a unității teritoriale, fără a preciza data la care se vor încheia.

Comandamentul a publicat o hartă care arată nouă zone din jurul Taiwanului unde au loc exercițiile, inclusiv două pe coasta estică, trei pe coasta vestică, una la nord și trei în jurul insulelor controlate de Taiwan, aflate lângă țărmul chinez. În același timp, navele și aeronavele chineze se apropie de Taiwan din diferite direcții, concentrându-se pe patrule de combatere maritim-aeriană, blocarea porturilor esențiale și atacarea țintelor maritime și terestre.

Taiwanul a răspuns prin desfășurarea propriilor forțe de apărare și a avut o întâlnire de urgență la Consiliul Național de Securitate. Secretarul general al consiliului, Joseph Wu, a declarat că China a ignorat mesajul de bunăvoință al lui Lai, subliniind că utilizarea forței militare pentru a amenința alte țări contravine spiritului de bază al Cartei Națiunilor Unite, care preconizează soluționarea pașnică a disputelor.

De asemenea, mass-media de stat chineză a raportat că forțele de rachete au efectuat lansări simulate, iar avioanele de vânătoare au deschis „coridoare de atac aerian”, în timp ce bombardierele au efectuat misiuni pe distanțe lungi. Un videoclip de propagandă realizat de Comandamentul Teatrului Estic a prezentat o caricatură a președintelui Lai, înconjurată de avioane de luptă și nave de război, înainte de a se încheia cu imaginea unui pumn care se transformă într-o sabie îndreptată spre Taiwan.

Taiwanul a denunțat exercițiile ca fiind „provocări evidente” care subminează grav pacea și stabilitatea regională, cerând Chinei să recunoască existența Republicii Chineze – numele oficial al Taiwanului – și să respecte alegerea poporului taiwanez pentru o viață liberă și democratică. În Washington, oficialii administrației Biden au declarat că monitorizează exercițiile și că nu există justificare pentru acestea, subliniind necesitatea reținerii din partea Chinei pentru a evita acțiuni care ar putea submina stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în întreaga regiune.

În ciuda tensiunilor, bursele taiwaneze nu au fost afectate semnificativ, iar unii cetățeni au exprimat încredere în forțele naționale de apărare. Taiwanul a raportat recent că o grupare de portaavioane chinezesc a navigat spre sudul insulei, traversând Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine.

Exit mobile version