• China intenționează să stabilească o prezență militară permanentă în Oceanul Atlantic, în Guineea Ecuatorială.
  • Liderul comandamentului american pentru Africa: „cea mai semnificativă amenințare” din partea Chinei ar fi „o instalare navală utilă din punct de vedere militar pe coasta atlantică a Africii”.
  • Guvernul chinez ar fi vizat orașul Bata pentru construcții militare
  • Guvernul american îndeamnă guvernul din Guineea Ecuatorială să nu intervină între liniile de front ale competiției globale americano-chineze
  • Beijingul și-a înființat prima bază militară de peste mări în 2017 în Djibouti, în apropierea strâmtorii Bab-el-Mandeb, un punct strategic de blocaj pentru transportul maritim

China intenționează să stabilească o prezență militară permanentă în Oceanul Atlantic, în Guineea Ecuatorială, potrivit unor rapoarte secrete ale serviciilor de informații americane. Raportul în care se prezintă aceste informații, publicat și în Wall Street Journal, a stârnit îngrijorări la Casa Albă și la Pentagon, deoarece navele de război chineze ar putea înteți tensiunile dintre cele două state pe coasta de est a Statelor Unite.

Consilierul principal al consilierului pentru securitate națională al Americii, Jon Finer a vizitat țara centrafricană în octombrie și i-a cerut președintelui Teodoro Obiang Nguema Mbasogo să respingă ofertele Chinei.

Evoluțiile reflectă creșterea dramatică a disensiunilor dintre Washington și Beijing, care, în ultimii ani, au fost în conflict în mai multe domenii: de la comerț, securitate până la coronavirus.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Generalul Stephen Townsend, liderul comandamentului american în Africa, în timp ce depunea mărturie în Senat în aprilie, a afirmat că „cea mai semnificativă amenințare” din partea Chinei ar fi „o instalare navală utilă din punct de vedere militar pe coasta atlantică a Africii”.

„Prin utilă din punct de vedere militar mă refer la ceva mai mult decât un loc în care pot face escale în porturi și pot lua benzină și alimente. Vorbesc despre un port în care se pot reînarma cu muniții și repara nave militare”, a spus el În mod ironic, administrația Joe Biden caută ajutor din partea țării pe care Departamentul de Stat al SUA a acuzat-o în mod repetat de execuții extrajudiciare, dispariții forțate, tortură și alte abuzuri.

Guineea Ecuatorială, o fostă colonie spaniolă cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, și-a asigurat independența în 1968. Obiang conduce țara din 1979.

„Ca parte a diplomației noastre pentru a aborda problemele de securitate maritimă, am precizat clar Guineei Ecuatoriale că anumite măsuri potențiale care implică activitatea chineză în această țară ar ridica probleme de securitate națională”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației Biden, citat în raport.

Guvernul chinez ar fi vizat orașul Bata pentru construcții militare, potrivit oficialilor americani citați în raport. Bata este cel mai mare oraș din țara centrafricană în care China a construit un port comercial de mare adâncime în Golful Guineea. Orașul dispune de autostrăzi excelente care îl leagă de Gabon și de interiorul Africii Centrale. Cu toate acestea, nu există semne vizibile de construcții militare majore ale Chinei în portul Bata, se specifică în raport.

Administrația Biden este îngrijorată că s-ar putea confrunta cu o nouă provocare din partea Chinei. Astfel, a îndemnat guvernul din Guineea Ecuatorială să nu intervină între liniile de front ale competiției globale americano-chineze. Între timp, Washingtonul spune că nu cere Guineei Ecuatoriale să renunțe la legăturile sale extinse cu China, ci doar să mențină relațiile într-un cadru care să nu amenințe sau afecteze statul american. China ajută, însă, guvernul președintelui Obiang prin formarea și înarmarea poliției din Guineea Ecuatorială.

Beijingul și-a înființat prima bază militară de peste mări în 2017 în Djibouti, în apropierea strâmtorii Bab-el-Mandeb, un punct strategic de blocaj pentru transportul maritim. Se spune că facilitatea chineză ar deține un dig capabil să andocheze un portavion și submarine nucleare.

Potrivit unui oficial american, la care face referire Wall Street Journal, guvernul SUA este, de asemenea, sceptic cu privire la statutul chinezilor în Mauritania. Acesta sfătuiește autoritățile locale să respingă orice efort al Beijingului de a folosi un port construit de chinezi în scopuri militare.