• Țara, care a impus o politică a unui singur copil în perioada 1980-2015, a recunoscut oficial că se află în pragul unui declin demografic anul trecut.
  • Comisia Națională de Sănătate a declarat că populația ar putea începe să scadă înainte de 2025.
  • În octombrie, președintele Xi Jinping a declarat că guvernul va adopta politici suplimentare pentru a stimula rata natalității țării.

Faptul că a trăit în ultimii trei ani sub restricțiile stricte ale COVID-19 din China i-a provocat lui Zhang Qi suficient stres și incertitudine pentru a lua în considerare posibilitatea de a nu mai avea copii în țară. Atunci când China și-a desființat brusc regimul zero COVID” luna trecută pentru a permite virusului să se răspândească liber, balanța s-a înclinat spre un Nu” hotărât, a declarat directorul de comerț electronic din Shanghai.

Poveștile despre mame și bebeluși care nu au putut consulta medici deoarece unitățile medicale au fost copleșite de infecțiile COVID au fost picătura care a umplut paharul pentru Zhang. Am auzit că a naște într-un spital public este pur și simplu îngrozitor. Chiar nu m-aș mai gândi să am un copil”, a spus femeia de 31 de ani.

O imagine a dezastrelor cauzate de pandemie asupra perspectivelor demografice deja sumbre ale Chinei ar putea ieși la iveală atunci când aceasta va raporta datele oficiale privind populația pentru 2022, la 17 ianuarie. Unii demografi se așteaptă ca în 2022 populația Chinei să înregistreze prima scădere de la Marea Foamete din 1961, o schimbare profundă cu implicații de anvergură pentru economia globală și ordinea mondială.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nașterile noi pentru 2022 ar urma să scadă la un nivel record, coborând sub 10 milioane față de cele 10,6 milioane de copii de anul trecut – care erau deja cu 11,5% mai mici decât în 2020. Odată cu această cotitură istorică, China a intrat într-un proces lung și ireversibil de declin demografic, pentru prima dată în istoria Chinei și a lumii”, a declarat Wang Feng, profesor de sociologie la Universitatea din California.

În mai puțin de 80 de ani, dimensiunea populației Chinei ar putea fi redusă cu 45%. Atunci va fi o China de nerecunoscut de către lume”. Populația totală a Chinei a crescut cu 480.000 de persoane, ajungând la 1,4126 miliarde în 2021.

Organizația Națiunilor Unite preconizează că populația Chinei va începe să scadă în acest an, când India o va depăși ca fiind cea mai populată țară din lume. Experții ONU văd că populația Chinei va scădea cu 109 milioane de locuitori până în 2050, mai mult decât triplul declinului față de previziunile lor anterioare din 2019.

În timp ce nouă dintre cele mai populate 10 națiuni din lume se confruntă cu scăderi ale fertilității, rata de fertilitate a Chinei din 2022, de 1,18, a fost cea mai scăzută și mult sub standardul OCDE de 2,1 pentru o populație stabilă.