• Parlamentarii Partidului Conservator au criticat alegerea extraordinară de a invita un reprezentant al Chinei la funeralii.
  • Suntem foarte îngrijorați să auzim că guvernul Chinei a fost invitat să participe la funeraliile de stat de săptămâna viitoare, a declarat fostul lider conservator Iain Duncan Smith.
  • Sute de actuali și foști șefi de stat și de guvern se vor alătura zecilor de alți demnitari care vor veni în Marea Britanie.

Oficiali guvernamentali din China au criticat reprezentanții parlamentului britanic și au cerut maniere adecvate după ce unei delegații i s-ar fi refuzat accesul pentru a vedea sicriul Reginei Elisabeta a II-a.

Președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, le-ar fi interzis reprezentanților chinezi să intre în Westminster Hall pentru a aduce un omagiu regretatului monarh, ca urmare a problemelor legate de drepturile omului și a cazurilor de abuz legate de populația musulmană uigură din China.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a emis sâmbătă o declarație prin care a cerut Regatului Unit să respecte protocoalele diplomatice și bunele maniere de a primi oaspeți după ce cererea a fost refuzată.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Hoyle a refuzat să comenteze după apariția raportului Politico. Parlamentarii Partidului Conservator au criticat alegerea extraordinară de a invita un reprezentant al Chinei la funeralii, având în vedere că Rusia, Belarus și Myanmar au fost interzise, alături de națiuni împotriva cărora au fost formulate plângeri pentru încălcarea drepturilor omului.

Suntem foarte îngrijorați să auzim că guvernul Chinei a fost invitat să participe la funeraliile de stat de săptămâna viitoare, în ciuda faptului că alte țări, Rusia, Belarus și Myanmar, au fost excluse, a declarat fostul lider conservator Iain Duncan Smith.

Având în vedere că parlamentul Regatului Unit a votat pentru recunoașterea genocidului comis de guvernul chinez împotriva poporului uigur, este extraordinar ca făptașii acestui genocid să fie tratați într-un mod mai favorabil decât țările care au fost excluse. Această mișcare vine ca ultima tranșă a tensiunilor de lungă durată dintre Marea Britanie și guvernul chinez.

Sute de actuali și foști șefi de stat și de guvern se vor alătura zecilor de alți demnitari care vor veni în Marea Britanie pentru a o onora pe regretata monarhie în vârstă de 96 de ani, care a murit la reședința sa din Balmoral, în Scoția, joia trecută, după 70 de ani pe tron.