China i-a avertizat pe oficialii americani să nu intervină în relația sa cu India

China a avertizat oficialii americani să nu intervină în relația sa cu India, a declarat Pentagonul într-un raport prezentat Congresului.

Pe tot parcursul confruntării cu India de-a lungul liniei de control real (LAC), oficialii chinezi au încercat să minimalizeze gravitatea crizei, subliniind intenția Beijingului de a păstra stabilitatea frontierei și de a împiedica ca această confruntare să afecteze alte domenii ale relației sale bilaterale cu India, a declarat Pentagonul într-un raport publicat marți.

RPC (Republica Populară Chineză) caută să împiedice ca tensiunile de la graniță să determine India să se asocieze mai strâns cu Statele Unite. Oficialii RPC i-au avertizat pe oficialii americani să nu interfereze cu relația RPC cu India”, a declarat Pentagonul în cel mai recent raport al său către Congres cu privire la consolidarea militară chineză.

Într-o secțiune referitoare la granița dintre China și India, Pentagonul a declarat că, pe parcursul anului 2021, APL a susținut desfășurarea de forțe și a continuat dezvoltarea infrastructurii de-a lungul LAC. Negocierile au înregistrat progrese minime, deoarece ambele părți se opun pierderii avantajelor percepute la graniță, a precizat acesta.

Începând din mai 2020, forțele chineze și indiene s-au confruntat în ciocniri cu pietre, bastoane și bâte înfășurate în sârmă ghimpată în mai multe locații de-a lungul LAC. Impasul rezultat a declanșat acumularea de forțe de ambele părți ale frontierei.

Fiecare țară a cerut retragerea forțelor celeilalte și o revenire la condițiile de dinaintea confruntării, dar nici China, nici India nu au fost de acord cu aceste condiții”, se arată în raport.

Republica Populară Chineză a dat vina pentru impas pe construcția de infrastructură indiană, pe care a perceput-o ca fiind o invadare a teritoriului RPC, în timp ce India a acuzat China că a lansat incursiuni agresive pe teritoriul indian”, a adăugat acesta.

De la ciocnirea din 2020, APL a menținut o prezență continuă a forțelor și a continuat să construiască infrastructura de-a lungul LAC. Incidentul din 2020 din Valea Galwan a fost cea mai mortală ciocnire dintre cele două națiuni din ultimii 46 de ani, se arată în raport.

La 15 iunie 2020, patrulele s-au ciocnit violent în Valea Galwan, ducând la moartea a aproximativ douăzeci de soldați indieni și a patru soldați PLA, potrivit oficialilor RPC, se arată în raport.

Exit mobile version