• Statele Unite au informaţii potrivit cărora guvernul chinez ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei drone şi muniţie pentru a le folosi în războiul din Ucraina.
  • Furnizarea de drone şi muniţie – care ar fi probabil pentru arme de calibru mic, cum ar fi armamentul de mână, mai degrabă decât pentru artileria mai mare, au declarat sursele.
  • Administraţia Biden a confruntat direct Beijingul cu privire la această asistenţă militară pentru a stabili cât de complice a fost guvernul central.

Statele Unite au informaţii potrivit cărora guvernul chinez ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei drone şi muniţie pentru a le folosi în războiul din Ucraina, au declarat pentru CNN trei surse familiare cu aceste informaţii.

Se pare că Beijingul nu a luat încă o decizie finală, au precizat sursele, dar negocierile dintre Rusia şi China cu privire la preţul şi domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfăşurare. De la invadarea Ucrainei, Rusia a cerut în mod repetat drone şi muniţie din partea Chinei, au declarat sursele familiare cu serviciile de informaţii, iar conducerea chineză a dezbătut în mod activ în ultimele luni dacă să trimită sau nu ajutorul, au adăugat sursele.

Cu toate acestea, oficialii americani din serviciile de informaţii au colectat în ultimele săptămâni informaţii care sugerează că China înclină acum spre furnizarea echipamentelor. Săptămâna trecută, SUA şi aliaţii săi au început să avertizeze public cu privire la potenţialul sprijin militar al Chinei pentru Rusia, într-un efort de a descuraja Beijingul să meargă mai departe şi să treacă de un punct de la care nu se mai poate întoarce înainte de a fi privit „ca un paria pe scena mondială”, au declarat oficiali americani.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Consiliul Naţional de Securitate şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze, iar CNN a cerut ambasadelor Chinei şi Rusiei la Washington reacţii.

Întrebat vineri despre potenţiala vânzare de echipamente letale către Rusia, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat în cadrul unei şedinţe: China a adoptat întotdeauna o abordare prudentă şi responsabilă în ceea ce priveşte exporturile militare şi nu oferă vânzări de arme către zone de conflict sau beligeranţi”.

Furnizarea de drone şi muniţie – care ar fi probabil pentru arme de calibru mic, cum ar fi armamentul de mână, mai degrabă decât pentru artileria mai mare, au declarat sursele – ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Chinei pentru Rusia, care până în prezent s-a limitat în mare măsură la companiile chinezeşti care furnizează echipamente neletale, cum ar fi căşti, veste antiglonţ şi imagini prin satelit pentru forţele ruseşti.

De asemenea, ar oferi un impuls potenţial semnificativ pentru capacităţile ruseşti într-un moment critic. Luptătorii ruşi sunt atât de săraci în muniţie încât Evgheni Prigozhin, şeful grupului de mercenari ruşi Wagner, a publicat miercuri fotografii cu câteva zeci de luptători Wagner morţi şi a pus public moartea acestora pe seama incapacităţii Ministerului rus al Apărării de a le furniza suficientă muniţie. Publicaţia germană Der Spiegel a relatat pentru prima dată că China ar putea furniza drone de atac Rusiei.

Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informaţiile pe care le deţinem, potrivit cărora ei iau în considerare furnizarea de sprijin letal, iar noi le-am spus foarte clar că acest lucru ar cauza o problemă serioasă pentru noi şi în relaţia noastră”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken la sfârşitul săptămânii trecute.

Omologul chinez al lui Blinken, Wang Yi, a răspuns acuzaţiilor SUA la începutul acestei săptămâni, afirmând că poziţia Chinei cu privire la Ucraina poate fi exprimată simplu ca fiind promovarea discuţiilor de pace”.

China va continua să se poziţioneze ferm de partea dialogului şi a păcii şi să joace un rol constructiv în ameliorarea situaţiei”, a spus el. De asemenea, China a propus vineri un plan de pace” pentru războiul din Ucraina, faţă de care oficialii americani rămân sceptici.

Rusia a achiziţionat în ultimele luni sute de drone cu capacitate de armament din Iran, dar le consumă rapid prin atacuri repetate asupra infrastructurii şi zonelor civile ucrainene. Până în prezent, Beijingul a ezitat să furnizeze echipamente letale care ar putea fi urmărite până în China din cauza riscului de reacţii internaţionale, iar Beijingul doreşte în continuare ca furnizarea oricărui echipament către Rusia să fie negabilă şi, în mod ideal, să nu poată fi atribuită, au declarat sursele.

Acesta este motivul pentru care o mare parte din sprijinul neletal acordat până în prezent armatei ruse a fost mic şi s-a realizat prin intermediul companiilor chineze. După cum a relatat anterior CNN, administraţia Biden a confruntat direct Beijingul cu privire la această asistenţă militară pentru a stabili cât de complice a fost guvernul central.

Dar liniile de demarcaţie între entităţile publice şi cele private din China sunt neglijabile, au declarat sursele, iar serviciile de informaţii americane sugerează că Beijingul a folosit companiile pentru o negare plauzibilă. De asemenea, SUA au început să observe linii de tendinţă tulburătoare” în ceea ce priveşte sprijinul Chinei pentru armata rusă, au declarat oficialii. Wang a vizitat Rusia în această săptămână, iar preşedintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova în următoarele luni.