• Ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a folosit un limbaj dur la adresa noului președinte al Taiwanului.
  • China consideră Taiwanul ca fiind parte a teritoriului său și respinge orice încercare de independență sau negociere separată.
  • Guvernul Chinei a evitat să-l numească direct pe președintele Taiwanului, Lai, după ce a câștigat alegerile din ianuarie, dar a continuat să-l critice și să-l denunțe public.

Ministrul de Externe chinez, Wang Yi, l-a numit pe noul președinte al Taiwanului „dizgrațios”, reiterând astfel retorica Beijingului, la doar o zi după ce a fost învestit, scrie Reuters.

China, care revendică Taiwanul ca propriul teritoriu, îl consideră pe Lai „separatist” și a respins ofertele sale de negocieri.

Guvernul Chinei a evitat să-l numească direct pe Lai de când a câștigat alegerile în ianuarie, spre deosebire de campania electorală, când l-au „denunțat” regulat pronunțându-i numele și spunând că alegerea sa este o alegere între război și pace.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Vorbind la o întâlnire a miniștrilor de Externe din cadrul Shanghai Cooperation din Kazakhstan, Wang a spus că Taiwanul este „problema problemelor” pentru China, iar activitățile pentru independență sunt cel mai distructiv factor pentru pace în Strâmtoarea Taiwan.

„Acțiunile urâte ale lui Lai Ching-Te și a altora care trădează națiunea și strămoșii sunt dizgrațioase”, a spus Wang, citat de Ministerul de Externe al Chinei.

„Nimic nu poate opri China de la a obține „reunificarea” și de la a aduce Taiwanul înapoi la patria mamă”, a adăugat el.

„Toți separatiștii Taiwanului vor fi loviți de stâlpul rușinii”.

Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că practicile coercitive ale Chinei nu vor influența insula.

„Constrângerea politică și suprimarea diplomatică de către guvernul autoritar chinez nu vor schimba niciodată convingerile democratice ferme ale Taiwanului”, se arată în comunicat.

Lai, ca și predecesorul său, Tsai Ing-wen, spune că numai oamenii din Taiwan își pot decide viitorul, respingând pretențiile de suveranitate ale Beijingului.

China a avertizat marți și Statele Unite pentru că i-au transmis felicitări lui Lai, după ce i-a certat pe parlamentarii sud-coreeni și japonezi pentru că au vizitat Taiwan, în ciuda opoziției sale puternice.

În discursul său de inaugurare de luni, Lai a cerut Chinei să oprească amenințările militare și politice, spunând că pacea este singura opțiune și că Beijingul trebuie să respecte alegerea poporului taiwanez.

Lai a primit aplauze puternice după ce a reiterat că Republica Chineză – numele oficial al Taiwanului – și Republica Populară Chineză „nu sunt subordonate una celeilalte”, o linie pe care Tsai a mai spus-o.

China consideră că o astfel de formulare echivalează cu a spune că China și Taiwan sunt țări diferite, o linie roșie pentru Beijing.

China spune că orice mișcare a Taiwanului de a-și declara independența formală ar fi un motiv pentru a ataca insula.

Guvernul din Taipei spune că Taiwan este deja o țară independentă, Republica Chineză. Guvernul republican a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii lui Mao Zedong care au înființat Republica Populară Chineză.

Citește și