• China a impus un nou sistem electoral în Hong Kong, care scoate opoziția din joc
  • Candidații pentru alegerile din Hong Kong vor fi verificați dacă sunt pro-Beijing
  • Marea Britanie transmite că schimbările afectează și mai mult imaginea Chinei

Democrația este pusă pe pauză în Hong Kong. China a făcut un nou pas ca să lase Hong Kong fără drepturile și libertățile moștenite de la Marea Britanie.

Parlamentul de la Beijing a aprobat modificarea sistemului electoral. Astfel, pot candida pentru funcții publice doar „patrioții”. Adică oameni loiali partidului comunist chinez.

Li Zhanshu, președintele Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului: „Sesiunea a luat decizia de a îmbunătăți sistemul electoral al Regiunii administrative speciale din Hong Kong, care este foarte susținută de toți delegații. Acest lucru ilustrează hotărârea fermă a populației țării, inclusiv a celor din Hong Kong de a proteja suveranitatea națională, interesele de securitate și dezvoltare și ordinea constituțională din Hong Kong.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Cele mai importante schimbări țin de creșterea numărului de membri ai Comitetului Electoral, reprezentat dintr-un grup de personalități din diverse domenii de activitate din Hong Kong. Membrii Comitetului vor nominaliza și persoanele care pot candida. Asta înseamnă că șansele unui candidat al opoziției să apară pe un buletin de vot se apropie de zero.

Șefa administrației Hong Kong, Carrie Lam, nu a avut nicio opoziției. Din contră, a spus că modificările sunt menite să garanteze că oamenii care conduc sunt patrioți față de China.

Carrie Lam, șefa administrației Hong Kong: „Pentru că nu avem de-a face cu Consiliul legislativ să sprijine guvernul SAR din Hong Kong. Consiliul legislativ, fiind o structură politică atât de importantă în Hong Kong sprijină „O singură țară – Două sisteme”. Nu vom face nimic pentru a submina securitatea națională și vom continua să permitem Hong Kongului să se dezvolte.”

Beijing a promis în 1997, atunci când Marea Britanie a transferat Hong Kong Chinei, că va garanta timp de 50 de ani drepturile și libertățile orașului. Au trecut 24 de ani, iar lucrurile care au făcut Hong Kong unul dintre principalele centre financiare ale lumii dispar unul câte unul.