• Beijingul se declară pregătit să creeze un spațiu vast pentru reunificarea pașnică, dar fără loc pentru activități separatiste sub orice formă în Taiwan.
  • Wang a insistat că reunificarea națională a Taiwanului, unde locuiesc aproximativ 24 de milioane de oameni funcționează cel mai bine pentru stabilitatea și dezvoltarea pe termen lung a Chinei.
  • Wang a îndemnat SUA să își onoreze angajamentele, să revină la sensul inițial al unei singure Chine.

Solicitând Statelor Unite să își onoreze angajamentele privind politica unei singure Chine, Beijingul a îndemnat marți Washingtonul să se opună forțelor de independență a Taiwanului pentru a asigura pacea în strâmtoarea Taiwan.

Pentru a proteja cu adevărat pacea în strâmtoarea Taiwan, trebuie să existe o opoziție fără echivoc față de toate actele separatiste de independență a Taiwanului și astfel de acte trebuie să fie oprite, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

El a adăugat că reunificarea pașnică a insulei autoguvernate cu partea continentală este o chestiune care îi privește pe chinezi, o chestiune care trebuie rezolvată de chinezi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Reiterarea Beijingului a venit la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că abordarea Chinei față de Taiwan s-a schimbat în ultimii ani, avertizând că Beijingul este hotărât să urmărească reunificarea într-un calendar mult mai rapid.

Și dacă mijloacele pașnice nu au funcționat, atunci va folosi mijloace coercitive – și, eventual, dacă mijloacele coercitive nu funcționează, poate mijloace de forță – pentru a-și atinge obiectivele. Și asta este ceea ce perturbă profund status quo-ul și creează tensiuni enorme, a declarat Blinken luni, în timpul unei conversații cu fostul secretar de stat Condoleezza Rice în California.

Cu toate acestea, Wang a insistat că reunificarea națională a Taiwanului, unde locuiesc aproximativ 24 de milioane de oameni, prin mijloace pașnice este prima alegere a Partidului Comunist Chinez și a guvernului chinez în rezolvarea problemei Taiwanului, deoarece servește cel mai bine interesele națiunii chineze în ansamblu, inclusiv ale compatrioților noștri din Taiwan, și funcționează cel mai bine pentru stabilitatea și dezvoltarea pe termen lung a Chinei.

Suntem pregătiți să creăm un spațiu vast pentru, dar nu vom lăsa loc pentru activități separatiste sub nicio formă. Divizarea țării pentru independența Taiwanului și o soluție pașnică sunt incompatibile una cu cealaltă, a spus el.

Cu toate acestea, el a îndemnat SUA să își onoreze angajamentele, să revină la sensul inițial al unei singure Chine și să reflecte în acțiuni concrete declarațiile sale de a nu susține independența Taiwanului.

Cu cât forțele de ‘independență a Taiwanului’ sunt mai rampante, cu atât este mai puțin probabilă o soluție pașnică la problema Taiwanului. Trebuie să existe o opoziție fără echivoc față de toate actele separatiste de independență a Taiwanului și astfel de acte trebuie să fie oprite, a subliniat purtătorul de cuvânt.