• Guvernul Chinei a îndepărtat un consul general chinez și cinci dintre angajații săi.
  • Acest fapt se întâmplă în urma agresiunii asupra unui protestatar pro-democrație din Hong Kong la consulatul chinez din Manchester.
  • Inițial, China a susținut că au existat încercări de a intra ilegal în incinta consulatului în timpul protestului.

Guvernul chinez a îndepărtat” miercuri un consul general și alți cinci diplomați implicați într-un incident în care un protestatar pro-democrație din Hong Kong a fost bătut în interiorul Consulatului Chinei din Manchester, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.

Cleverly a declarat că Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a stabilit un termen limită până la 14 decembrie pentru guvernul chinez, pentru ca celor șase oficiali să li se ridice imunitatea diplomatică, astfel încât să poată fi interogați de poliția britanică în legătură cu incidentul.

Acest lucru a fost făcut în urma unei solicitări din partea poliției din Greater Manchester care investighează agresiunea. Ca răspuns la cererea noastră, guvernul chinez i-a îndepărtat acum din Marea Britanie pe acești oficiali, inclusiv pe consulul general însuși”, a declarat el.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Acest lucru demonstrează că aderarea noastră la statul de drept, seriozitatea cu care luăm aceste incidente, a avut un efect, iar noi vom continua pe scena mondială și pe plan intern să respectăm statul de drept și ne așteptăm ca și alții să facă la fel”, a spus el.

În timp ce consulul general Zheng Xiyuan a părăsit deja Marea Britanie, ceilalți sunt și ei pe drumul de întoarcere. Această decizie survine în urma unui incident de acum două luni, în care a fost implicat protestatarul pro-democrație Bob Chan, care a fost rănit după ce a fost târât în incinta consulatului și bătut de bărbați pe 16 octombrie.

Zheng, care era efectiv responsabil de avanpostul chinezesc din Manchester, a negat că l-a atacat pe Chan după ce acesta a fost identificat în fotografii și pe rețelele de socializare. Într-o declarație scrisă adresată Camerei Comunelor, Cleverly a adăugat: Sunt dezamăgit de faptul că aceste persoane nu vor fi interogate și nu vor face față justiției. Cu toate acestea, este corect ca cei responsabili pentru scenele rușinoase din Manchester să nu mai fie – sau să înceteze în curând să mai fie – personal consular acreditat în Regatul Unit”. Inițial, China a susținut că au existat încercări de a intra ilegal în incinta consulatului în timpul protestului.