China interzice ananașii taiwanezi din motive de „biosecuritate”: „Nu respectă regulile comerciale internaționale”

Sursa foto: Profimedia
  • China a interzis subit ananașii veniți din Taiwan
  • Acest lucru nu ar respecta standardele regulilor comerciale internaționale, a declarat ministrului afacerilor economice din Taiwan, Wang Mei-Hua
  • Guvernul chinez a apărat această decizie și a susținut că interzicerea ananasului este „rezonabilă și necesară din motive de biosecuritate”

China a interzis subit ananașii veniți din Taiwan, relatează CNBC. Acest lucru nu ar respecta standardele regulilor comerciale internaționale, a declarat ministrului afacerilor economice din Taiwan, Wang Mei-Hua.

Beijingul a anunțat că va opri temporar importurile de fructe tropicale din insulă de la 1 martie. Presa de stat chineză Xinhua a raportat că interdicția a fost pusă în aplicare deoarece oficialii vamali chinezi au găsit paraziți în ananasul importat din Taiwan.

Guvernul chinez a apărat această decizie și a susținut că interzicerea ananasului este „rezonabilă și necesară din motive de biosecuritate”.

Majoritatea ananașilor din Taiwan sunt consumați pe plan intern. Cu toate acestea, dintre cei exportați, 90% dintre aceștia au fost vânduți către China anul trecut.

„Dintr-o dată, China ne-a notificat despre paraziții din ananași și a interzis imediat importurile produselor noastre. Credem că nu respectă regulile comerciale internaționale. Dar vom încerca tot posibilul să reflectăm și să discutăm cu China asupra acestei probleme. Între timp, vom încerca să diversificăm și să vindem produsele noastre extraordinare către alte piețe dincolo de China”, a spus Wang Mei-Hua.

Președintele taiwanez Tsai Ing-wen îi susține pe fermierii locali de ananas și a încurajat oamenii să mănânce mai multe fructe.

În același timp, Taiwanul susține că este o mișcare pur economică, care să afecteze insula. Este bine cunoscut conflictul dintre Taiwan și China, ambele entități susținând că sunt urmașele de drept ale Dinastiei Qing, deci singurul și adevăratul stat chinez.